| 2023. szeptember. 30. | 2 perc olvasás

Sopron és Bad Wimpfen 30 éve testvériségben

Sopron és Bad Wimpfen 30 éves testvérvárosi kapcsolata alkalmából tartottak ünnepséget szombaton a városházán, ahol megerősítették a partnerséget. A jubileumnak emléket állító dokumentumot dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere és Andreas Zaffran, Bad Wimpfen polgármestere írta alá.

Sopron és Bad Wimpfen testvérvárosi kapcsolatának alapját az adja, hogy a városunkból 1946-ban elűzött németség nagy része Bad Wimpfenben és környékén talált új hazát. A német város az új polgárokat szívesen látta, és a kitelepített soproniak felett védnökséget vállalt. 1991-ben köttetett meg a testvérvárosi megállapodás a két település között, a 30. jubileumot a világjárvány okán ünnepelték meg idén.

fotó:Hidegh András

 

Dr. Farkas Ciprián kiemelte: „hálásak vagyunk a németségnek azért, hogy a német ajkú honfitársainknak segített hazát és otthont találni. A két város intenzív kapcsolatot ápol egymással, ami kulturális csoportok, iskolák együttműködésén alapszik, barátságok is köttettek. Még vannak olyan polgárok is, akik szüleik, nagyszülőik szálán innen származtak el, és a mai napig jó nekik visszatérni korábbi hazájukba.

fotó:Hidegh András

Andreas Zaffran, tavaly óta hivatalban álló német polgármester kérdésünkre azt fogalmazta meg, hogy a közös történelmi múltunkat nem felejtik, ápolják emlékét, és igyekeznek azt átadni a fiataloknak is, hogy a kapcsolat több területen, így a művészetek vagy a sport terén is gyarapodhasson.

Az ünnepségen jelen volt dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester, dr. Fodor Tamás korábbi polgármester, Sopron díszpolgára, a testvérkapcsolat korábbi ápolója, mélyítője. Tiszteletüket tették önkormányzati képviselők, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselői és a Bad Wimpfen-i delegáció minden tagja. Az ünnepi hangulatot a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar műsora emelte. A polgármesterek városképekkel ajándékozták meg egymást.

fotó: Hidegh András
fotó: Hidegh András
fotó: Hidegh András
fotó: Hidegh András
fotó: Hidegh András
fotó: Hidegh András
forrás: Hidegh András
fotó: Hidegh András

 

Legnépszerűbb cikkek