Sopron és térsége polgármesterei egyeztettek az energiaválságról

Dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára és Barcza Attila országgyűlési képviselő találkozott Sopron és térsége polgármestereivel csütörtökön a városházán. A megye 4. számú egyéni választókerülete településvezetői közös nyilatkozatot is aláírtak, melyben kiállnak a Szita-levélben foglaltak mellett, vagyis fellépnek a brüsszeli szankciók ellen.

Az önkormányzati államtitkár kérdésünkre elmondta: a találkozón átbeszélték mindazon kérdéseket, melyek a térség polgármestereit kihívások elé állítják. – Tudjuk, hogy a brüsszeli elhibázott szankciók nyomán egy olyan gazdasági válság, energiaválság van kialakulóban, ami mind az államoknak, mind az önkormányzatoknak nehézséget jelent a feladatellátásukban. A kormányzat foglalkozik ezekkel a kérdésekkel és igyekszik mindenre választ találni – mondta dr. Dukai Miklós.

 - Az önkormányzatok akkor járnak el helyesen ebben a helyzetben, ha áttekintik a működésüket. Átnézik, hogy milyen intézményeket tartanak fönn, milyen vállalt feladataik vannak a kötelező vállalásokon kívül. Meg kell hozni azokat a döntéseket, melyekkel fel lehet készülni a jövőre, hogy hosszú távon tudják működtetni például a bölcsődét, óvodát, szociális ellátó rendszert – részletezte.

Barcza Attila(b) és dr. Dukai Miklós(j)
fotó:Griechisch Tamás

A találkozón a Szita-levél támogatása is napirendre került. Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere levélben kéri az Európa Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent, hogy változtassanak a szankciós politikán, és a felzárkózási és helyreállítási alap magyar polgárokat is megillető forrásait tegyék elérhetővé. Szita Károly egyúttal arra kérte Magyarország településeinek polgármestereit, hogy lássák el aláírásukkal a levelet.

Dukai Miklós a levél kapcsán hangsúlyozta: ezzel kifejezhetjük az ország egységét és az önkormányzatok is kifejezhetik azt a kívánságukat, hogy olyan forrásokhoz szeretnének hozzájutni, melyekből akár energetikai típusú beruházásokat, fejlesztéseket is meg lehetne valósítani.

fotó:Griechisch Tamás

 

Legnépszerűbb cikkek