| 2021. március. 27. | 2 perc olvasás

Sopron idén is csatlakozott a Föld órája című kezdeményezéshez

“Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!” – szól az idei Föld órája jelmondata arra utalva, hogy a szimbolikus 60 perces sötétség mellett a világ legnagyobb önkéntes akciója egyre inkább a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt. Kapcsolj le te is, de ne csak ebben az egy órában légy környezettudatos!

A Föld órája a WWF (a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, amely 96 országban tevékenykedik, tagsága pedig meghaladja a 4,7 millió főt) által életre hívott, minden év márciusának utolsó szombatján megrendezésre kerülő nemzetközi esemény, amelyben arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le és ki a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás elleni cselekvés szükségességére.

A Föld órája kezdeményezés Ausztráliában indult 2007-ben, de már a következő évben nemzetközi eseménnyé vált, jelenleg 180 országban csatlakoznak az eseményhez. A WWF célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a mérhetetlen pazarlásra és a környezettudatos életmód fontosságára. Az idei Föld órája keretében március 27-én 20:30-tól ismét elsötétül egy órára a világ. Az akció azonban már korántsem csupán a 60 perces lekapcsolásról szól. Sokkal inkább arra próbálja meg felhívni a figyelmet, hogy az emberi tevékenység következtében természeti kincseink súlyos mértékben és gyorsuló ütemben pusztulnak, de minden szereplő – kormányok, vállalatok és egyének – tehet azért, hogy megállítsuk ezt a tendenciát. Hiszen csak akkor lehetünk egészségesek, ha hagyjuk élni a természetet.

Az elmúlt években nem csak a klímaváltozásra, a biológiai sokféleség csökkenésére is szeretné felhívni a figyelmet a civil szervezet. "Vegyük észre, hogy ez a kettő párban jár, és a döntéseinknek van hatása arra nézve, hogy a biológiai sokféleség hogyan változik. Mivel a körülöttünk lévő egészséges környezet a legnagyobb szövetségesünk a klímaváltozás ellen folytatott harcban, éppen ezért nagyon fontos mind a kettőre ugyanakkora hangsúlyt fektetni" - mondta Gigler Dóra, a WWF Magyarország környezeti nevelési szakértője. Hozzátette: „Nem lehetünk addig egészségesek, amíg a minket körülvevő ökoszisztéma beteg, és nagyon fontos a saját egészségünk és a saját jólétünk érdekében, hogy kialakítsunk egy fenntartható tudatos kapcsolatot a minket körülvevő környezettel.“

Idén március 27-én 20:30-tól te is oltsd le a világítást, és kapcsolj ki otthonodban minden elektronikus berendezést egy órára, ezzel kifejezheted támogatásodat természeti értékeink megóvása mellett. Ha csatlakoznál a kezdeményezéshez, akkor regisztrálj a www.foldoraja.hu oldalon! Ha pedig hosszú távon és aktívan is tennél a természet megóvásáért, csatlakozz a WWF tagsághoz!

A Föld órája erejét az egyéni vállalások mellett valójában sok-sok kisebb és nagyobb helyi, falusi, kis- és nagyvárosi esemény adja össze. Sopron is részt vesz a 2021-es lekapcsolásban, mivel tudjuk: együtt lehetséges! Dr. Farkas Ciprián, Sopron MJV polgármestere facebook bejegyzésében kiemeli: az önkéntes akció célja, hogy felhívjuk a figyelmet a természeti értékeink megóvására.

Legnépszerűbb cikkek