| 2 perc olvasás

Sopron is csatlakozott a békepárti határozathoz

A csütörtöki közgyűlésen döntöttek a békepárti határozathoz való csatlakozásról, amelyet az ellenzéki képviselők viszont nem támogattak. A közgyűlésen többek között a városfejlesztési tervekről, valamint a kulturális és szociális feladatot ellátó szervezetek támogatásáról is szavaztak a képviselők.

Már több mint egy éve zajlik az orosz-ukrán háború, a háborúba sodródás elkerülése érdekében az országgyűlés határozatban fejezte ki elkötelezettségét a béke mellett. Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke felkereste az önkormányzatokat azzal a kéréssel, hogy ők is csatlakozzanak a békepárti határozathoz, ezáltal megerősítve Magyarország békepárti álláspontját.

Fotó: Griechisch Tamás

A határozat többek között kimondja, hogy elítéli Oroszország katonai agresszióját, és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez. A határozat leszögezi, hogy a háború folytatása, a halált okozó fegyverek szállítása emberek ezrei, köztük kárpátaljai magyarok életébe kerülhet. Csak azonnali tűzszünettel, tárgyalásokkal és békével lehet életeket menteni. A határozati javaslat indoklásában megjelenik, hogy a béke fontosságát Ferenc pápa is hangsúlyozta a közelmúltban tett magyarországi apostoli látogatásán. Ferenc pápa arra figyelmeztetett, hogy „a béke álmát éneklő kórusnak sajnálatosan leáldozik, miközben a háború szólistái törnek utat maguknak”.

Fotó: Griechisch Tamás

Dr. Farkas Ciprián polgármester hangsúlyozta, hogy Sopron fejlődésének a béke és a biztonság az alapja, ezért is fontos a béke melletti kiállás. A békepárti határozatot az ellenzéki képviselők nem támogatták. A békepárti határozatot a közgyűlési többség a támogatásáról biztosította.  

Fotó: Griechisch Tamás

A közgyűlés további napirendi pontjai között szerepelt a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia és a TOP Plusz Városfejlesztési Programterv elfogadása. Ezeknek meghatározó elve a fenntarthatóság és az alkalmazkodás a globálisan folyamatosan változó gazdasági-technológiai környezethez. A fenntartható fejlődés mellett döntöttek a kulturális és szociális szervezetek, valamint a balfi Evangélikus Leányegyház támogatásáról is, melyek mind Sopron és környéke meghatározó közösségei már évek, utóbbi esetében pedig évszázadok óta.

Fotó: Griechisch Tamás

A közgyűlés megtárgyalta a felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjpályázat, a Bursa Hungarica 2024. évi fordulójához való csatlakozást, mely az esélyteremtés érdekében kívánja elérhetővé tenni a felsőoktatásban való részvételt a szociálisan rászoruló fiatalok számára. A szociális ösztöndíjrendszer mellett elfogadták a Pro Kultúra Sopron tavalyi beszámolóját, valamint a közgyűlés döntött az M85-ös Sopron-Kelet csomópontjának közelében elhelyezkedő közterület elnevezéséről, mely a Lakatos István út elnevezést kapta.

Fotó: Griechisch Tamás

A közgyűlésen döntöttek a Soproni Múzeum vezetői pályázatáról, melynek értelmében a vezetői teendőket a továbbiakban is dr. Tóth Imre igazgató látja el. A kulturális, közművelődési és civil feladatok felügyeletére tanácsnokot is választottak, mely tisztséget a jövőben Tóth Éva önkormányzati képviselő látja el a polgármester felkérésére.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek