| 2019. december. 11. | 1 perc olvasás

Sopron környékén is rengeteg új fát ültetnek

Országfásítási Programot hirdetett meg az Agrárminisztérium, ugyanis a klímaváltozás hatásának mérséklésére hatékony módszer az erdővel betelepített területek növelése. Azoknak, akik az erdősítés mellett döntenek, valamennyi állami erdőgazdaság, így a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. is nyújt szakmai támogatást.

- Nagyon fontos, hogy a tulajdonosok igénybe vegyék a mi tudásunkat, és megfogadják a tanácsainkat - a közelmúltban telepített fenyőcsemeték mellett hívta fel Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. parkerdei és kommunikációs igazgatója a földterülettel rendelkezők figyelmét arra, hogy sok szempontot kell figyelembe venni egy fásításnál. A szakemberek segítenek az adott talaj- és termőhelyi viszonyoknak megfelelő fafajtákat kiválasztani – az Agrárminisztérium által nyújtott támogatás hasznos alkalmazásához ez elengedhetetlen.

- Fontos információ, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében lehetőség nyílik egy új pályázati forrás azok számára, akik szeretnének fásítani – világított rá Bánáti László. - A kezdeményezés lényege, hogy nem csupán az állami erdőgazdálkodókat érinti. Hiszen általa a magán földtulajdonosok és erdőgazdálkodók, illetve az önkormányzatok is hozzájuthatnak vissza nem térítendő, emelt összegű támogatáshoz – fejtette ki.

A program célja, hogy a forrásból erdőket telepítsenek a tulajdonosok a fásításra alkalmas földjeiken. Ez általában olyan területeket érint, ahol korábban nem volt erdő – ilyenek például a felhagyott gyümölcsösök. Aki szeretne fásítási támogatással élni, annak valamennyi állami erdőgazdaság nyújt szakmai támogatást – így a TAEG Zrt. is. - Aki bennünket megkeres és megnyeri a pályázatot, annak nagyon szívesen segítünk – emelte ki parkerdei és kommunikációs igazgató. - Közös célunk, hogy az országnak minél nagyobb területe legyen beerdősítve, hiszen ez a jövőnk szempontjából elengedhetetlen. Pont ezért az állami erdőgazdaságoknak is kiemelt szerepük van a fásítással kapcsolatban. A vegetációs idő kezdetéig, tehát 2020 áprilisáig több, mint 550 hektár új erdőt kell telepítenünk – osztotta meg velünk.

Ennek keretében az erdőgazdaságok kétmillió facsemetét használnak fel. Az így telepített új erdők egy évtized múlva mintegy 8000 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek