Sopron legendás Kari bácsija

Huszonöt évvel ezelőtt hunyt el dr. Friedrich Károly, a legendás soproni mozivezető és idegenvezető. Kari bácsi - ahogy barátai, szerettei és sok-sok tisztelője nevezte – emléke előtt tisztelgett vasárnap délután a szülőházánál megtartott ünnepség.

Dr. Friedrich Károly 1906. augusztus 4-én született Sopronban. Szülővárosa nagy-nagy tisztelőjeként kiváló érzékkel örökítette meg Sopron történelmi eseményeit, megannyi rezdülését. Hírnevét a hajdani Városi Mozi igazgatójaként alapozta meg, ahol 1930-ban kezdte munkásságát. A második világháború után, 1949-ben elbocsátották. Bár ez az időszak sok-sok nehézséget hozott számára, ám küldetése: Sopron szeretete ekkor is éltette. Az ország egyik legismertebb idegenvezetőjévé vált.

Dr. Friedrich Károly halálának 25. évfordulója alkalmából a vasárnap délután tartott ünnepségen fia: Dr. Friedrich András köszöntötte az emlékezőket, majd Sógor János, a Soproni Idegenvezetők Körének vezetője méltatta Kari bácsi érdemeit. 


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

A koszorúzás után dr. Friedrich Károly Soproni Szimfónia című filmjét tekinthették meg az érdeklődők az Evangélikus Gyülekezeti Házban. A megemlékezésen részt vett Filep Márk önkormányzati képviselő is.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek