| 2022. március. 15. | 2 perc olvasás

Sopron megemlékezett az 1848-as forradalomról

Sopron március 15-én délelőtt , az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulójáról a emlékezett meg a Petőfi téren rendezett ünnepségen. Az ünnep szónoka Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője volt, aki beszédében kiemelte: „mi, magyarok megküzdöttünk, s vérünket adtuk az igazságért, a hazáért és a szabadságért. Sok más nemzettel ellentétben nem ajándékba kaptuk ezt a szabadságot, melyben élhetünk. Ma ott tartunk, hogy a szabadságot és a békét már nem karddal és puskával kell újból kivívnunk, hanem békében kell megőriznünk.”

A 10 órakor kezdődő ünnepi műsoron, és azt megelőző felvezető programon, közreműködött a Juventus Koncert Fúvószenekar, Sopron Város Fúvószenekara, a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület soproni tagozata, az Önkéntes Területvédelmi Tartalékosok Soproni Járási Százada, Horváth István és Kriszta Kinga operaénekesek; Ragány Misa énekes előadásában pedig felcsendült a Nemzeti Dal, és a Maros Művészegyüttes is műsort adott.

fotó:Griechisch Tamás
fotó:Griechisch Tamás
fotó:Griechisch Tamás

Az ünnep szónoka Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője volt, aki beszédében kiemelte: százhetvennégy évvel ezelőtt röplapok és plakátok hirdették itt, magyarul s németül, a szabadságharcunk dicsőségét. Akárcsak 1921-ben és 1956-ban, úgy 1848-ban is együtt dobbant Sopron szíve a magyar nemzettel. Március 15-e nemzedékek óta erőt és kitartást ad minden magyar számára. 1848-ban kibontottuk az igazság összegöngyölt zászlaját. És ma is ez az igazság vezérel bennünket. Egy lobogó és három szín mindenekelőtt: a piros, a fehér és a zöld.

- 1848 örökösei vagyunk, ami nemcsak szavakban, de tettekben is megmutatkozik. Nemzedékünkre az a feladat hárul, hogy megőrizzük a békét és a szabadságot gyermekeinknek, unokáinknak, a jövő magyarjainak. Bár senki sem vágyott rá, de ismét történelmi időket élünk. Magunk mögött hagytuk a szocialisták gazdasági válságát, gátat szabtunk a modern kori népvándorlás első hullámának, és felvettük a kesztyűt egy pusztító világjárvánnyal szemben. 2010-ben összefogtunk és derekasan helytállunk azóta mindig és mindenkor, ha veszély és kihívás fenyegetett. Nagy igazság, hogy mi, magyarok mindig összefogunk a bajban! Így van ez most is, amikor szomszédunkban háború dúl. Adományokat gyűjtünk és segítséget nyújtunk a kárpátaljai honfitársainknak és az ukrajnai háborús menekülteknek. Számukra most Magyarország valóban a biztonság első szigete – hangsúlyozta a képviselő.

fotó:Griechisch Tamás
fotó:Griechisch Tamás

- A kudarcos múlt helyett nekünk előre kell mennünk! Folytatnunk kell azt az utat, amin 2010-ben elindultunk. Visszaszereztük nemzeti önbecsülésünket, büszkék vagyunk magyarságunkra, és hajlandóak vagyunk keményen dolgozni azért, hogy egy még jobb országot, egy még szebb Sopront hagyjunk örökül. Meg kell védenünk a közösen elért eredményeinket, és valóra kell váltani azt az álmunkat, hogy Magyarország a XXI. század nyertesévé váljon – utalt a jelen kihívásaira Barcza Attila.

A nemzeti ünnepen, a megemlékezés végén koszorút helyezett el a Petőfi-szobornál Barcza Attila, dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek. Intézmények, szervezetek vezetői is elhelyezték az emlékezés és a tisztelet koszorúit.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek