| 2020. január. 8. | 1 perc olvasás

Sopron neve is felkerült a legendás japán hangversenyterem falára

A legjobb akusztikájú terem – így jellemezte Sárközi Gábor soproni nagybőgőművész a japán fővárosban található Tokyo Bunka Kaikan hangversenytermet. A hely igazi különlegessége az a színpad mögötti fal, ahová a világ legnevesebb zenészei közül sokan írták már fel a nevüket. A rendkívül híres felületen immáron Sopron neve is szerepel, amelyet Sárközi Gábor írt rá nemrég, a távol-keleti koncertturnéja során.

- Január 2-a óta vagyok Japánban, amelyet öt napos kínai út előzött meg, 22-én pedig Szöulba repülünk át és két koncert után onnét már hazajövünk – vázolta fel kalandos útját Sárközi Gábor soproni nagybőgőművész, aki egy bécsi székhelyű kamarazenekar tagjaként ment a Távol-Keletre. - 20 éve működik ez az együttes, engem másodjára hívtak meg – fűzte hozzá.

A nagybőgőművésztől megtudtuk: a zenekar új évi koncert jellegű műsort ad, 24 hangversenyt, amelyben Johann Strauss és olyan klasszikus bécsi zeneszerzők is helyet kapnak, mint például Mozart. - Az ázsiai közönség nagyon nyitott és érdeklődő e zeneművek iránt. A koncerteket különlegessé teszi, hogy a karmester olykor humorral is színezi a produkciót – osztotta meg velünk tapasztalatait Sárközi Gábor. - Tokyo hatalmas város, rengeteg koncertteremmel, de mi csak a grandiózus, nagyon neves helyszíneken játszunk. Ilyen a Tokyo Opera Hall, vagy például a Tokyo Bunka Kaikan, amely a legjobb akusztikájú terem, ahol valaha játszhattam – emelte ki.

A zenész elmondta: az utóbbi teremben a színpad hátsó részén rengeteg írás található – a világ legnevesebb zenekarai közül sokan hagyták itt nevüket. Ezentúl pedig Sopron neve is ott ékeskedik a legendás felületen. - Úgy gondoltam, hogy odaírom a saját nevemet, valamint szeretett szülővárosomét is – osztotta meg velünk Sárközi Gábor. - Talán valaki ez alapján rákeres majd arra, hogy hol van Sopron. Nagyon büszke vagyok a városomra, ezért ez nagyon felemelő pillanat volt számomra – hangsúlyozta.

Legnépszerűbb cikkek