| 2021. április. 15. | 3 perc olvasás

Sopron-Salamanca: 12 év után újra összecsapnak

2009-ben a Sopron Basket Salamancában élhette át az első Euroliga FINAL4 napjait a klub történelme során. Most, 12 évvel később, ismét az európai női kosárlabdázás legrangosabb eseményének elődöntőjében néz szembe egymással a két klub.

2009-ben, nagy küzdelemben a rendező bizonyult jobbnak 7 pontocskával, de aki ott volt a spanyol csarnokban, az nem felejti el, ahogy az 5000 ezer, sálát a feje felett lóbáló helyi fanatikus, és a lányokat messzi földre elkísérő soproni tábor egy emberként élteti elismerése jeléül a lefújást követően pofátlanul fiatal csapatot. Zúgott a "Sopron! Sopron! Sopron!"

Mindkét fél játékoskeretében találunk olyan nagy harcost, aki 12 éve is ott volt a küzdőtéren. Az akkor Halcon Avenida néven futó spanyoloknál az irányító, Silvia Dominguez, míg nálunk Jelena Brooks, akkoriban még hajadonként, pár héttel a 20. születésnapját megelőzően, Milovanovic névvel a hátán viselte a zöld-sárga MKB-EUROLEASING Sopron mezt. Érdekesség, hogy az elmúlt időszak egyeduralkodója, az orosz Jekatyerinburg szintén ott volt Spanyolországban, de akkor még ők sem tudták megakadályozni Diana Taurasi és temérdek világsztár nevével fémjelzett Szpartak Moszkva elsőségét.


Az időutazás mentén haladva a mostani Salamancával a két klasszis mellett is van még közös pontja a soproni csapatnak, hiszen vezetőedzőjük, Roberto Iniguez két fényes szezont töltött a Sopron Basket csapatánál, kétszer is a négyes döntőbe irányítva klubot. Most a túlsó kispadnál fog minden bizonnyal ugyanolyan vehemenciával dirigálni, ahogyan azt tette Sopronban. Mint minden állomáshelyén, úgy Salamancában is egy kiválóan védekező, rendkívül egységes csapatot épített fel. Ugyan vereséget szenvedtek a Gironától a spanyol kupában, illetve majd a hétvégén az Európa Kupa elsőségért járó serleget a magasba emelő Valencia otthonában is begyűjtöttek egy minimális, 85-84-es vereséget, de mindkettőt az Euroliga negyeddöntő buborék előtt, mely vélhetően nagyobb prioritást élvezett a formaidőzítés során. A többi fellépésükön nem tudták meglepni őket. Ez egyúttal azt jelenti, hogy az Euroligában veretlenül meneteltek az elmúlt hónapokban, átgázolva többek között a Kurszk és az Orenburg együttesein is, majd a negyeddöntőben kétszer is visszavágtak a Gironának.

A játékosok közül mindenképpen az élre kívánkozik Katie Lou Samuelson és Tiffanny Hayes. A britek mindössze 23 éves kiválósága vajkézzel rendelkezik, mérkőzésenként több, mint 16 pontot átlagol, de a több, mint 5 lepattanó is jelzi, hogy sokoldalú játékosról van szó. Az azeri útlevéllel rendelkező Hayes a maga 31 évével már jóval rutinosabb spíler, teljesítményéről mindent elmond, hogy Samuelsonhoz hasonlóan őt is több kategóriában jelölte a FIBA elismerésekre. A palánk alatt a holland Emese Hof és a bosnyák Nikola Milic képviseli a várvédő fal két alappillérét. A külföldieknél maradva a korábban említett brit vezér testvérével, a 25 éves Karlie Samuelsonnal és a szezon közben, a megsérült bosnyák Marica Gajic helyére érkezett amerikai, Isabella Augustine Alarievel, akik szintén értékes tagjai a rotációnak. Végül, de nem utolsósorban jöjjenek a meghatározó spanyol játékosok! A rutint képviselő Dominguez, nagy energiákat mozgósító irányító mérkőzésenkénti 5,1-es gólpassz átlaga önmagáért beszél. Szintén a csapat irányításából veszi ki a részét Maria Teresa Cazorla, aki még csak 23 éves, de biztos kezekben van nála a karmesteri pálca. Hasznos építőkockát képvisel mezőnymunkájával Leonor Rodriguez és Andrea Vilaró Aragonés. Kevesebb lehetőséghez jutott eddig Umo Diallo, de azon a két mérkőzésen mind a pontok, mind a lepattanók terén komoly teljesítményt tett le az asztalra.

Ahogy látható, széles rotáció mentén mozognak, ahol mindenki fegyelmezetten hajtja végre a rá bízott feladatokat. Kemény dolga lesz ellenük a Sopron Basketnek, de a soproni csapatot is ilyen értékek jellemzik, így nagy csata várható, ahol valószínűleg apróságok fognak dönteni, és persze, amit mindenki kiemel, a védekezés!

Képek forrása: Sopron Basket facebook oldala

Legnépszerűbb cikkek