| 2020. november. 30. | 2 perc olvasás

Sopron sem kivétel! Az elmúlt időszakban több céget is ért kibertámadás Sopronban.

A járványhelyzet alatt nem csak világszinten, hanem országosan, valamint regionális és soproni szinten egyaránt megnőtt az internetes támadások száma. Mi ennek az oka?

A pandémia első hulláma és a szükséges korlátozó intézkedések a vállalatok arcába tolta a home office munkarendre történő átállást. Idő és felkészültség hiányában sajnos nem minden esetben volt gördülékeny ez a folyamat, amelynek következtében az otthoni számítástechnikai eszközök megfelelő védelme sem szerepelt a prioritások között. Ezt a technikai sebezhetőséget használták és jelenleg is próbálják kihasználni az internetes bűnözők. Felmérések alapján elmondható, hogy a legnagyobb problémát a vállalati hálózathoz való védett hozzáférés kialakítása, az adatforgalom és a folyamatos monitorozás jelenti.

A hackerek szervezettől, cégmérettől függetlenül csapnak le áldozataikra szándékos károkozás és anyagi haszonszerzés céljából. Az általuk használt zsarolóvírusok akár hosszabb időre is képesek megbénítani, adatok hiányában működésképtelenné tenni egy teljes vállalatot, nem is beszélve az ehhez kapcsolódó hatalmas anyagi veszteségről. A Panda Security kutatásaiból kiderült, hogy a kiberbűnözés a digitális oktatásra áttért intézményeket sem kíméli. Esetükben gyakoriak az adathalász próbálkozások, kártékony programok telepítésével összefüggő károk, vagy akár a komplett oktatási rendszert érintő blokkolások is.

Lehet, hogy valaki eddig még megúszta és nem került a hackerek célkeresztjébe, de nincsen rá garancia, hogy a jövőben is szerencséje lesz. Ha pedig korábban már áldozatává vált támadásnak, akkor okuljon belőle és most időben tegye meg a szükséges lépéseket – javasolja Németh Patrik, a Master Partner Kft. szakértője és cégvezetője.

Itt már nem az a kérdés, hogy ki lesz a következő áldozat, hanem, hogy mikor következik be a támadás és felkészülten várjuk-e!

Németh Patrik elmondása alapján megfelelő technológia alkalmazásával minimalizálhatóak a sikeres támadások. Jobb és olcsóbb megelőzni a bajt, mint utólag helyreállítani az adatokat, ha egyáltalán lehetséges ez. A szakértő azt tanácsolja, hogy mindenki mérlegelje a kockázatokat, vizsgálja át biztonsági rendszerét és adott esetben tegye meg a szükséges óvintézkedéseket.

Legyen szó rendszergazdai tevékenységről, hálózat és szerver üzemeltetésről vagy IT tanácsadásról, a soproni székhelyű Master Partner Kft. partnere lesz a megoldásban.

Keresse Őket az alábbi elérhetőségeken:
E-mail: [email protected]
Tel.: +36 99 506 166

Legnépszerűbb cikkek