| 2020. január. 28. | 2 perc olvasás

Sopron többször is az ország funkcionális fővárosa volt

Sopron többször is volt az ország legjelentősebb városa a kutatók szerint, ugyanis nem egyszer koronáztak meg városunkban jelentős uralkodókat. Jelenleg több kutatás is zajlik ezekkel kapcsolatban. A projektek célja, hogy Sopron történelmének meghatározó, ismeretlen vagy kevésbé felfedezett fejezetének érdekességeire derítsenek fényt.

Sok évszázados dokumentumokat elemez dr. Dominkovits Péter, a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltárának igazgatója. Az intézmény kutatói jelenleg is rendkívül aktívak, ugyanis egy főbb tematika körül több projekt is fut.

Dr. Dominkovits Péter, a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltárának igazgatója
Dr. Dominkovits Péter, a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltárának igazgatója

- A témacsoport csatlakozik a soproni királykoronázásokhoz és a városunkban tartott diétákhoz is – emelte ki dr. Dominkovits Péter. - Azonban a jelen OTKA projekt nagyon sokrétű, mivel nemcsak  ezek kapnak szerepet benne, hanem az összes 1562-1848 közötti országgyűlés iratanyagát átfésüljük gondos kutatói szemmel – fűzte hozzá.

Ebből Sopron tekintetében kifejezetten a 16-17. századi országgyűlések levéltári forrásfeltárása fontos. Városunkban ugyanis az előbbi századokban ötször is tartottak diétát – ezek közül három során még koronáztak is: 1622-ben, 1625-ben és 1681-ben. A fontos eseményekkel kapcsolatban a Soproni Levéltárban számos érdekes német, latin és kisebb arányban magyar nyelvű dokumentumot őriznek.

 - A soproni anyagok jelentős részben szálas dokumentumok, amelyekben egyaránt találhatóak uralkodói meghívók, a kormányzat által leküldött iratok, illetve a követek jelentései és beszámolói, valamint utasításai is – fejtette ki az igazgató.  

Az első ide köthető papírrégisége az intézménynek egy 1593-as követi napló feljegyzés – ez arról szól, hogy Sopron város követei miképpen tették meg a Pozsonyba vezető utat. Szintén érdekes dokumentum a kutatók számára az a 17. század végi követutasítás, amelyet Sopron adott a képviselőinek – ebben leírják, hogy a követeknek milyen érdekek mellett kell képviselniük a várost. Az egyik legfontosabb kincs azonban egy máig rejtélyes eredetű kézírásos könyv.

 - A Soproni Levéltárban korábban névtelen krónikaként híresült el ez a mű, amely az 1681-es soproni országgyűlés időszakát öleli át, amit Petz Dánielnek tulajdonítanak – világított rá dr. Dominkovits Péter. - Jelenleg még vitatott, hogy ki az a személy, akihez leginkább kötni tudjuk ezt a krónikát. Ugyanis még a nagyon jól feldolgozott soproni családtörténet sem ismer a 17. századból 100 %-os bizonyossággal a Petz családhoz köthető személyeket – emelte ki.

Az viszont biztos, hogy ez a krónika a hazai királykoronázásokkal kapcsolatban rengeteg izgalmas újdonságot árult el a kutatóknak. Az izgalmas dokumentumok és az általuk kiderített érdekességek egy önálló kötetben jelennek majd meg. A projekt vezetője dr. H. Németh Zoltán a Magyar Nemzeti Levéltár főosztályvezetője, Soproni Levéltárból pedig Szakács Anita és dr. Dominkovits Péter vesz részt benne.

Legnépszerűbb cikkek