| 2020. március. 21. | 2 perc olvasás

Sopron vármegye kincsei gyönyörű maketteken – GALÉRIÁVAL!

Városunkban áll egy park, amely arra hivatott, hogy részletgazdag modelleken keresztül bemutassa azokat a különleges épületeket, amelyek igazán kedvesek azoknak, akik Sopronban, vagy annak környékén élnek! A tárlat több mint 800 m²-es területen harmincnál is több kiállított darabot tekinthet meg az érdeklődő - cikkünkben képeken keresztül is gyönyörködhet a legkülönlegesebb maketteken!

- Egy soproni vállalkozó, Bognár Csaba (1955-2018) álmodta meg a Sopron Vármegye Makettparkot. Zalaegerszegi és debreceni díszlettervezők, szobrászok, művészek kemény munkája mellett ő maga készítette el a makettek közel harmadát, például Fraknó várát és a soproni Két Mór-házat is - hívta fel erre a figyelmet Vasi Csabától, a Full-Sopron Ker. és Szolg. Kft. ügyvezetőjétől. - A parkot 2014 körül kezdték tervezni, amelyet a nem mindennapi munkálatok megkezdése követett. Majd 2016 tavaszán nyitotta meg kapuit a különleges tárlat a soproni Erzsébet-kert szomszédságában egy sokáig üresen álló, több mint 800 m²-es területen - fűzte hozzá.


Fotó: Griechisch Tamás

Mint megtudtuk, az elképzelés célja, hogy bemutassa az 1900-as évekbeli Magyarország területéhez tartozó Sopron vármegye területén fekvő legismertebb látnivalókat makettek formájában.  Az első makett a Sopronbánfalvi kolostor volt - azóta már 32 alkotás mutatja be ennek a különleges vidéknek az épített ékességeit. A kiállított darabok között találjuk Fraknó és Kabold várát, a Gyórói vízimalmot, a fertődi Esterházy-kastélyt, a kapuvári Szent Anna-templomot, a soproni Szent Mihály-templomot, Sopron fő terét, és még sok-sok érdekességet.

Elképesztő eszmei érték

- A makettek között vannak, amelyek hagyományos kézi megformálással készültek, de találhatunk itt a legújabb technikával készült modelleket is, melyek műanyag présnyomásos elemeket tartalmaznak - avatott be minket a részletekbe Vasi Csaba. - Minden egyes makett külön-külön jelentős értéket képvisel, az eszmei értéket nehéz meghatározni, például azért is, mert rengeteg szenvedély, szakértelem és precizitás volt szükséges az elkészítésükhöz!


Fotó: Griechisch Tamás

Vannak olyan modellek a parkban, amelyek több hónapig készültek, kezdve azzal, hogy a szakemberek felmérték az eredeti épületet, hogy minél hitelesebben tudják kidolgozni a rendkívül aprólékos alkotásokat - emelte ki.

A mini várak elrejtett, apró kincsei

A makettpark tulajdonosai egyöntetűen kijelentik: a tárlatban az 5-99 éves korosztály minden tagja talál számára csodálatos dolgokat. - Számunkra minden makett fontos valamiért, de leginkább Sopron fő terére és a Tűztoronyra vagyunk büszkék - világított rá Vasi Csaba, aki hozzáfűzött egy érdekességet: több alkotásnál is vannak olyan apróbb részletek, amelyek csak alapos nézelődés után tűnhetnek fel a látogatók számára. Bognár Csaba mindig igyekezett valamilyen játékos elemet is beleépíteni. - Ezeket azonban nem kívánjuk felfedni, hisz az a cél, hogy maga a vendég fedezze fel ezeket az érdekességeket, hogy így igazán örömét lelhesse bennük - hangsúlyozta az ügyvezető.


Fotó: Griechisch Tamás

Bognár Csaba, az ötlet megálmodója és motorja 2018-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt, de az örökösök megőrzik a makettpark eredeti szellemiségét, küldetését és céljait - ennek jegyében díjmentessé tették a tárlat megtekintését és egy egyesület létrehozásán dolgoznak, amely hamarosan elindulhat. A tulajdonosok a parkot nem csupán fenntartani, de bővíteni is szeretnék a jövőben.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek