Sopronba érkezett a Európát Összekötő Expressz különvonata

Az Európai Bizottság a Vasút Európai Éve program részeként indította el a Connecting Europe Express (Európát Összekötő Expressz) vonatot. A különvonat két alkalommal is megáll Magyarországon, elsőként a GYSEV Zrt. székhelyére, Sopronba gördült be a szerelvény szeptember 11-én, szombaton, ahol ünnepséggel köszöntötték.

Az érdeklődők a vasútállomás I-es vágányán nézhették meg a különvonatot, amely bejárja egész Európát: az Európai Bizottság által indított expresszvonat szeptember 2-án indult Lisszabonból és 26 ország több mint 40 városában áll meg, mielőtt elérné végállomását Párizsban. A különvonattal a szervezők a vasúti közlekedésre hívják fel a figyelmet. A kezdeményezés célja, hogy megmutassa, hogy a vasút fenntartható, környezetbarát közlekedési mód, amely összekapcsolja az embereket és a gazdasági szereplőket. A nagyközönség Sopronban az Európát Összekötő Expressz két kocsijába is felszállhatott: a kiállítási kocsikban információs füzetek, térképek, poszterek, grafikák mutatják be az európai közlekedési hálózatot (TEN-T), valamint az Unió vasútbarát közlekedéspolitikáját.. Az európai vasút éve rendezvényeinek sorában Sopron után szeptember 19-én a budapesti Keleti pályaudvarra is befut a vonat. 


Fotó:Magasi Dávid

A fogadás alkalmából rendezett ünnepségen Dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: 2021-et az Európai Unió bizottsága a vasút nemzetközi évévé nyilvánította. A következő 10-15 évben az Európai uniós célokkal összhangban a vasút áll majd a hazai közlekedés-fejlesztés középpontjában. A vasút fontos Magyarországnak és Európa számára is, hiszen a személyeket és az árukat gyorsan és biztonságosan lehet vele szállítani. Az egyik legkörnyezetkímélőbb közlekedési mód villamos vontatással. -Büszkék vagyunk a GYSEV teljesítményére, amit mind az utasok szállításában, mind az áruk továbbításában végez. Egy kiválóan működő vasúttársaság, jó szolgáltatásokkal, és méltó volt arra, hogy a vonat megérkezzen hozzá – részletezte az államtitkár.


Fotó:Magasi Dávid

Dr. Farkas Ciprián polgármester kiemelte: ez az esemény rávilágít arra, hogy Sopron életében mindig is kiemelkedő szerepet töltött be a vasút, és ez nincs másként napjainkban sem. Már az elődök is felismerték ennek a szakasznak a stratégiai jelentőségét. A GYSEV Zrt. a város egyik legfontosabb partnere, számos olyan fejlesztést visz véghez, amely teljes mértékben összhangba van a város fejlesztési koncepciójával.


Fotó:Magasi Dávid

- A GYSEV Zrt. sokat lobbizott azért, hogy Sopron is a különvonat úti céljai között legyen. Nagyon fontos, hogy népszerűsítsük a vasúti közlekedést, ami előnyeit tekintve a jövő közlekedési formája lehet. Ha vonattal utazunk, akkor már egy kis lépést tettünk a bolygó védelméért, a környezet kíméléséért - részletezte Kövesdi Szilárd vezérigazgató.

Az ünnepségen beszédet mondott még Ines Ayala Sender, a Rajna-Duna törzshálózati korridor európai koordinátora, Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke és Mag. Heinrich Dorner, a Burgenlandi Tartományi Kormány közlekedésért felelős tanácsosa. Az eseményen átadták Burgenland tartomány, Sopron és a GYSEV Zrt. zászlóját az Európai Bizottság képviselője részére, valamint fotókiállítás is nyílt „Vasúttal a nagyvilágban” címmel a soproni vasútállomáson.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: GYSEV Zrt.

Legnépszerűbb cikkek