| 2017. február. 1. | 1 perc olvasás

Sopronba érkezik a reformációt népszerűsítő kamion

A Németországi Protestáns Egyház (EKD) egyedülálló projektet álmodott meg a reformáció 500. évfordulójára. Egy kamion járja végig Európának a reformáció szempontjából fontos városait 2016 novemberétől egészen 2017 májusáig.

Az európai körút összesen 68 állomást köt össze, 19 országban. A kezdőpont Genfben volt 2016. november 3-án, a végállomás pedig 2017. május 20-án lesz Wittenbergbe, ahol majd a világkiállítás megnyitóján is meg lehet tekinteni.

Magyarországon három helyszínen lett kijelölve állomás, melyek Debrecen (2017. január 31.), Sárvár (február 3.) és Sopron (február 4.). Debrecenben elsősorban a hazai református egyház szervezésében zajlott a program, a másik két helyszínen, Sárváron és Sopronban az evangélikusok lesznek a házigazdák. 

A kamion egyfajta interaktív kiállítótér, a reformációról és az egyes helyszínekről tartalmaz bemutatókat.

A magyar helyszíneket a következőképp mutatják be:

Az 1567-es debreceni zsinat óta a magyar Alföld legnagyobb városa a kálvinizmus centruma. A város Kálvinista Rómaként való emlegetése a református egyház 15 egyházközségének és számos kulturális és szociális intézményeinek is köszönhető.

Sárvár a magyar reformációi mozgalom központja volt. Melanchthon Fülöp tanácsára Nádasdy Tamás 1534-ben Sárváron iskolát alapított, amelyet aztán Melanchthon tanítványa, a humanista Sylvester János vezetett.

Az Észak-Nyugat magyarországi Sopronban magyarországi német kisebbség él, amely megőrizte a városban kétnyelvűségét. Magyarországon Sopronban alapították meg 1565-ben az első evangélikus gyülekezetet.

Érdekességképpen egy pár technikai adat a járműről:

Az országjáró kamion 16,5 méter hosszú, 4 méter magas és 2,5 méter széles. Összesen 28 tonna a súlya.

nyitókép: reformacio2017.hu / Foto: Cornelia Kirsch

Legnépszerűbb cikkek