| 2019. május. 22. | 2 perc olvasás

Sopronba is begurult a sikerszakmákkal teli kamion!

Sopronba érkezett szerdán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országot járó Szakmavilág Roadshow-ja. Ennek jegyében a pályaválasztás előtt álló 7.-8. osztályos soproni diákokat egy kamionban kialakított virtuális világ is segítette a szakmák megismerésében.

A rövid eligazítás után máris elmerülhettek a 7.-8. osztályos diákok a szakmák virtuális világában: választhattak a vendéglátóipar, a divatvilág, a gépjárműipar és az építőipar területei között. Az országos kamara több mint ötven településen állomásozik a Szakmavilág Roadshow-val, Sopronba a helyi kamara meghívására érkezett a pályaválasztást segítő program. Összesen 200 diák ismerkedhetett a szakmákkal a virtuális valóság technika segítségével. A Lackner Kristóf Általános Iskola diákjainak nagyon tetszett a program.

- Szerintem jó ötlet, hogy a fejlett technika eszközeivel tájékoztatják a diákokat – mondta Kovács László Márk. - Ezzel nagyon jól tudják segíteni az iskolásokat a választásban – fűzte hozzá.


fotó: Griechisch Tamás

A programhoz egyéb érdekességek mellett kézműves terem is kapcsolódott. Itt a diákok belekóstolhattak az üvegolvasztás és üvegfestés technikájába. A kamara égisze alá tartozó Soproni Kézműves Műhelyek képviselője, Balogh Eszter, a foglalkozással a kézműves szakmákra hívja fel a tanulók figyelmét. - A mai világban már ezek is hiányszakmának minősülnek – emelte ki. - A kézműves szó új értelmet nyert mára. Míg 10-15 évvel ezelőtt elsősorban a hagyomány teremtésről és ápolásról volt szó, ez napjainkra egy "divatos", valójában szakmavesztett történetté vált. Mi a Soproni Kézműves Műhelyekkel szeretnénk megőrizni a szakma értékeit, a valódi hagyományokat is – osztotta meg velünk.  


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

A szervezők célja az országjáró programmal, hogy a fiatalokat a saját nyelvükön szólítsák meg, így talán nagyobb kedvvel választanak majd valamilyen szakmát a továbbtanuláskor.


fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek