| 2022. április. 11. | 1 perc olvasás

Sopronba is megérkezett a Pilinszky 100 vándorkiállítás

Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából a Kertész Imre Intézet Pilinszky János életét és meghatározó élményeit bemutató kiállítást indított országjáró körútra 2021-ben, melynek célja nemcsak a költő műveinek minél szélesebb körben való megismertetése, hanem szellemi örökségének továbbvitele is. A tárlat Sopronban április 24-ig tekinthető meg a Liszt-központ aulájában.

A Pilinszky 100 programsorozat része egy utaztatható és nyomtatható tablókiállítás, amely Pilinszky János életét és meghatározó élményeit hozza közelebb a látogatókhoz, a költő szövegein keresztül. A tárlat soproni megnyitóján Zentai László mondott beszédet, aki kiemelte: Pilinszky János a 20.század egyik legkiemelkedőbb költője volt. Az ismert soproni író hozzátette: a Pilinszky 100 vándorkiállítás a költő gazdag életművét mutatja be a soproniak számára.

fotó: Máthé Alexandra

Betuker Botond, a Petőfi Klubok soproni koordinátora kérdésünkre elmondta: a kiállítás megnyitóján a nemrég megalakult Soproni Petőfi Színház művészeiből álló Petőfi Band a költészet napja alkalmából rendhagyó műsorral készült a közönségnek.   

fotó: Máthé Alexandra

A hét darab (egyenként kétoldalas) tablóból álló kiállítás a költő életművét és legfontosabb, mindannyiunkat egyaránt érintő témáit mutatja be: Isten, szeretet, hit, részvét, szenvedés, a koncentrációs táborok botránya, a megváltásra váró bűn. A témák feldolgozása során Pilinszky-versidézetekből, valamint kevéssé ismert prózai szövegekből válogattak oly módon, hogy azok a mai látogató számára is aktuálisak, érvényesek és emlékezetesek legyenek. 

fotó: Máthé Alexandra

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek