Sopronban, Csornán és Sarródnál is pozitív értéket mutatott az alkoholszonda a sofőrök ellenőrzésekor

Az elmúlt 24 órában Győr-Moson-Sopron megye útjain az egyenruhások 530 esetben végeztek alkoholszondás ellenőrzést, amelynek során 3 járművezetőnél jelzett pozitív értéket a műszer.

A rendőrök Csornán, a Soproni úton ellenőrizték egy jármű sofőrjét 2020. december 30-án 14 óra 25 perckor. A járőrök a férfival szemben alkoholtesztert alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott, ezért további mintavételre a Csornai Rendőrkapitányságra előállították.

A soproni rendőrök a város belterületén, a Selmeci utcában igazoltatták egy furgon vezetőjét 2020. december 30-án 8 óra 10 perckor, valamint a 8531-es számú úton, Sarród külterületén egy másik furgon sofőrjét 2020. december 30-án 11 óra 20 perckor. Az ellenőrzés során az egyenruhások mindkét férfivel szemben alkoholtesztert alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott, ezért őket további mintavételre a Soproni Rendőrkapitányságra előállították.

A légalkoholmérő berendezéssel történő mérés eredményeként a három járművezetővel szemben büntető eljárás indul és vezetői engedélyüket a rendőrök elvették.


police.hu

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét arra, hogy az ittas járművezetés kiemelt baleseti kockázatot jelent, ezért kérjük a közlekedőket, hogy alkohol fogyasztását követően senki ne üljön a jármű volánja mögé!

 - Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.

 - A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.

 - Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

„…hogy mindenki hazaérjen!”

Borítókép:illusztráció

Legnépszerűbb cikkek