| 2016. szeptember. 16. | 2 perc olvasás

Sopronban elindult az ingyenes egészségügyi szakképzés

A Soproni Szakképzési Centrum a Soproni Gyógyközponttal együttműködve szeptemberben elindítja első, ingyenes egészségügyi szakképzéseit. A gyakorló ápoló és egészségügyi asszisztens szakok népszerűek, a jelentkezők létszáma az előzetes várakozásokat is felülmúlta.

Az egészségügyi ágazatban az egyik legnagyobb problémát a jól képzett ápolók számának csökkenése és a nyugdíjba vonulók pótlása jelenti. A Soproni Szakképzési Centrum és a Soproni Gyógyközpont ezt felismerve, a szakdolgozói igények folyamatos biztosítása érdekében indította el ingyenes egészségügyi képzéseit Sopronban.

A megadott határidőig gyakorló ápoló szakra 54-en, egészségügyi asszisztens szakra további 22-en iratkoztak be. 


fotó: Leczovics Zsolt

A Soproni Gyógyközpont munkatársai közül is többen éltek a helyben elérhető, térítésmentes továbbképzés lehetőségével. Az egészségügyi pálya ismételt előtérbe kerülését, népszerűségének növekedését mutatja azonban, hogy a jelentkezők többsége nem rendelkezik szakmai előképzettséggel.

A képzések szakmai hátterét, személyi és tárgyi feltételeit a Soproni Gyógyközpont – mint oktató kórház – biztosítja. Az elméleti órákat a gyógyközpont munkatársai: az előírásoknak megfelelő végzettségű szakorvosok, egészségügyi szakoktatók, egyetemi és főiskolai okleveles ápolók, jogász és egyéb nem orvos diplomások tartják. 


fotó: Leczovics Zsolt

A gyakorlati képzések a 2. félévben kezdődnek, helyszínei a kórház belgyógyászati, sebészeti, kisklinikumi, sürgősségi és rehabilitációs medicinát folytató osztályai lesznek. Az oktatás interaktív formában történik, a tanulók a kórházban ismerkednek meg az ápolási műveletekkel és folyamatokkal, valamint az egyes gépek és műszerek működési elvével.

A képzés iskolai hátterét - a törvényi rendelkezéseknek megfelelően - a Soproni Szakképzési Centrum biztosítja, az általános jellegű tantárgyakat az intézmény pedagógusai oktatják.

A felnőttoktatás keretében történő, iskolarendszerű, esti munkarend szerinti szakképzések államilag támogatottak, így ingyenesek a tanulók számára. Az oktatás szeptember 16-án kezdődik, az évfolyam 2018 májusában tesz szakmai vizsgát.


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek