| 1 perc olvasás

Sopronban figyelmeztetett a veszélyes gázra az érzékelő!

Szén-monoxid-érzékelő jelzett vasárnap kora este egy soproni társasház harmadik emeleti lakásában, ahol egy átfolyós vízmelegítő üzemelt.

Mire a város hivatásos tűzoltói kiérkeztek a gázszolgáltató szakembere már a helyszínen volt, aki méréseivel igazolta a mérgező gáz jelenlétét és felülvizsgálatig megtiltotta a vízmelegítő használatát. Az ingatlant kiszellőztették, és a két lakó rövid időn belül visszatérhetett az otthonába.

Minden nyílt égésterű tüzelő-, illetve fűtőberendezés a szén-monoxid forrása lehet. A mérgezések megelőzése érdekében érdemes beszerezni egy szén-monoxid-érzékelőt, amely hangosan figyelmeztet a veszélyre.

A megbízható és nem megbízható készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján megtalálható. A biztonság érdekében ezeket a készülékeket és az égéstermék-elvezetőket is időközönként ajánlott felülvizsgáltatni, még a fűtési szezon előtt – javasolja a katasztrófavédelem.

A társasházakban előre ütemezett, úgynevezett sormunka során a kéményseprő szakemberek elvégzik a szükséges ellenőrzéseket, tisztításokat, azonban ha családi házban él, Önnek kell gondoskodni az időpontfoglalásról. A kéményseprés magánszemélyek részére – amennyiben az ingatlanba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet – ingyenes.

 

Borítókép forrása: Pixabay

Legnépszerűbb cikkek