| 2021. július. 8. | 1 perc olvasás

Elektromos autóbusz tesztüzeme kezdődik Sopronban

Július 9-től, péntektől Sopron ad otthont a Zöld Busz Program demonstrációs szakaszának. A leghűségesebb város az eredeti felállás szerint Szolnokhoz hasonlóan nem szerepelt az elektromobilitás megismerését és népszerűsítését célzó mintaprojekt résztvevő településeinek listáján, ám utólag mégis lehetőséget kap egy négyhetes tesztüzem keretében egy tisztán elektromos hajtású autóbusz gyakorlati kipróbálására.

A tervek szerint Sopronban az előzetesen kiválasztott típusok közül a kínai BYD, korábban már Budapesten is tesztelt – nem mellesleg pedig Komáromban gyártott – szóló kivitelű városi villanybusza bizonyíthat majd valós forgalmi körülmények között.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a kormány nemrég a további tesztfutások finanszírozásának biztosítására 400 millió forinttal megemelte a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt eredetileg 800 milliós költségvetését. Ezzel párhuzamosan az alprojekt időbeli hatályát is kiterjesztették, így 2021. december 31. helyett 2022. március 31-ig van lehetőség élesben is kipróbálni a környezetbarát járműveket.

A tavaly augusztusban indult kormányzati Zöld Busz Programot előkészítő mintaprojekthez első körben nyolc telephelyi infrastruktúrával rendelkező város köztük Debrecen, Békéscsaba, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Esztergom, Kecskemét és Kaposvár, valamint a projektbe a későbbiek során bevonásra kerülő Mátrai Erőmű térsége csatlakozott – utóbbi két helyszín kivételével már le is zajlottak a nullemissziós buszok kipróbálását szolgáló, egységesen 1-1 hónapos tesztfutások. Az időközben új lendületet kapott kezdeményezésbe májusban Szolnok, most pedig Sopron is bekapcsolódott, a közeljövőben pedig várhatóan további városokban is feltűnnek majd a program minősített partnereinek bemutatóbuszai.


Fotó: magyarbusz.info

A soproni tesztfutásra a BYD eBus sorozat egy 2020-as évjáratú, Görögországot és Olaszországot is megjárt, K9UB kivitelű, 12 méteres példánya érkezik. A komáromi összeszerelésű háromajtós kocsit egy 348 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LiFePO4) akkumulátorcsomaggal szerelték, ami két, egyenként 150 kW csúcsteljesítményű BYD kerékagymotort lát el villamos energiával. Az autóbusz 100%-os töltöttséggel akár 300 kilométert is képes egyhuzamban megtenni, az akkumulátorpakk nagyságrendileg 3,5 óra alatt tölthető fel. A korszerű hűtő-fűtő klímaberendezéssel felszerelt, 65 fő befogadására alkalmas jármű 22 darab fix rögzítésű “vandálbiztos” utasüléssel rendelkezik. A fedélzeten a menetirány szerinti bal- és jobb oldalon egyaránt kialakításra kerül egy-egy peronrész a kerekesszékkel vagy babakocsival utazók számára, mindkét oldalon háttámlával és biztonsági rögzítő hevederrel ellátva.

Borítókép; magyarbusz.info 

Címkék: Zöld Busz

Legnépszerűbb cikkek