| 2020. június. 16. | 2 perc olvasás

Sopronban is a panel a legjobb befektetés hosszú távon?

A panellakások számítanak a legjobb befektetésnek hosszútávon az ingatlanpiacon – derült ki az egyik ingatlanközvetítő társaság közleményéből. Állításukat azzal indokolják, hogy a tapasztalataik szerint a panelok az elmúlt 7 évben megháromszorozták értéküket és még mindig az egyik legnépszerűbb ingatlantípusnak számítanak. Mint megtudtuk a soproni szakértőtől, városunkban más a helyzet ezen a területen.

Mint megtudtuk, a Sopronban lévő panellakások tekintetében a járvány előtti időszakban valóban tapasztalható volt egy jelentős áremelkedés – azonban ez tulajdonképpen minden ingatlantípusra jellemző volt, országos szinten is. Ugyanis az értéknövekedést egy komplex és hosszú folyamat eredményezte.

Illusztráció!
Illusztráció!

- Az utóbbi körülbelül 6 évben valóban volt egy jelentős emelkedés – szögezte le Németh Zsolt, az Otthon Centrum soproni irodájának értékesítési vezetője. - Ebben fontos szerepet játszott, hogy a 2008-as válság után jelentősen estek az ingatlanárak. Ezt talán a panellakások szenvedték meg a legjobban, mint egyébként minden változás ezekre az ingatlanokra hat leginkább. A válság utáni általános kilábalás folyamata, illetve az egyre kedvezőbb hitelkörnyezet miatt tehát jelentősen emelkedni kezdett a panelok értéke országszerte. Azonban a piac fokozatos befolyásoltsága miatt most, ebben a pandémiás időszakban az ilyen lakásoké az a szegmens, ahol a legerősebben látható az árak csökkenése – fejtette ki.

A számok azt mutatják, hogy a pár éven át tartó áremelkedésnek már vége szakadt – a tavalyi év végén és az idei esztendő elején ugyanis már látszott egy konszolidációs folyamat. A szakértő tapasztalatai szerint Sopronban és környékén az ingatlanok értéktartását leginkább az elhelyezkedésük szabja meg.

Németh Zsolt, az Otthon Centrum soproni irodájának értékesítési vezetője
Németh Zsolt, az Otthon Centrum soproni irodájának értékesítési vezetője

- Sopronban prémium résznek számít például a Lőverek. Az ottani házakra, vagy a belvárosban található új építésű ingatlanokra mindig van kereslet és jól tartják az árukat. Egy másik ilyen szegmenst képeznek azok a családi házak, amik szintén jó környéken vannak, újszerű építésűek, és modernizáltak – emelte ki Németh Zsolt.

A szakértő szerint ezekre az ingatlanokra tehát lehet alapozni hosszú távon – akár befektetés céljából. Az új típusú koronavírus-járvány komoly hatást gyakorol a soproni ingatlanpiacra is. Az árak ugyan nem csökkentek jelentősen, de a vásárlók alkupozíciója lényegesen javult. A pandémia hosszú távú hatását viszont még nem látják át a szakemberek.

Borítókép: illusztráció!

Legnépszerűbb cikkek