| 2022. szeptember. 29. | 1 perc olvasás

Sopronban is a takarékosság a cél az energiaválság idején

A csütörtöki közgyűlésen számos fontos kérdésben hozott döntést a soproni képviselőtestület. A háború és a brüsszeli szankciók miatt a takarékosság és a költségvetés egyensúlyának megőrzése a cél Sopron városában is.

Dr. Farkas Ciprián polgármester úgy fogalmazott, hogy Európa minden országát és városát takarékosságra kényszeríti az energiaválság, ami a brüsszeli szankciós politika következménye. A jelenlegi helyzetben a városvezetés legfontosabb feladata az, hogy továbbra is biztosítsák a soproni óvodák, bölcsődék és szociális intézmények működését. Ennek érdekében a város egy olyan tervet dolgozott ki, amely kezeli a drasztikus mértékben megnövekedett energiakiadásokat, valamint stabilizálja a város költségvetését.

Fotó: Griechisch Tamás

A közgyűlésen, majd az azt követő rendkívüli közgyűlésen is többször elhangzott, hogy a jelenlegi válságnak csak a háború befejezése, valamint a brüsszeli szankciók eltörlése vethet véget. A képviselőtestület a takarékosság érdekében számos olyan intézkedést fog eszközölni, ami csökkenti a kiadásokat annak érdekében, hogy a legfontosabb önkormányzati szolgáltatások továbbra is zavartalanul, biztonságban működjenek.

A város a jövőben nagyságrendileg a felére csökkenti a fogyasztást a közvilágítás esetében, üzemszünetet rendel el a Gyermek- és Ifjúsági Központban, valamint a Soproni Múzeum telephelyein és a Soproni Városi Bánfalvi Fiókkönyvtárban. A város célja, hogy a Lőver Uszoda működtetéséhez kormányzati támogatást igényeljen, ami az iskolás csoportok úszásoktatása miatt is fontos. Az önkormányzati tulajdonú intézményeket egyúttal felkérték arra, hogy saját hatáskörükben is takarékoskodjanak, és legyenek együttműködőek az ilyen irányú társadalmi erőfeszítésekben.

Fotó: Griechisch Tamás

A közgyűlésen emellett döntés született arról, hogy az önkormányzat térítésmentesen hasznosítani kívánja a jelenleg használaton kívüli, állami tulajdonban lévő ingatlanokat. Ilyen többek között az egykori soproni tűzoltólaktanya, amely megüresedett az új Rendészeti Integrált Központ átadását követően. A városvezetés célja, hogy a köznevelési intézményekben megnövekedett gyermeklétszám miatt növeljék a sportolásra alkalmas ingatlanok számát, amit az érintett intézmények vezetői is szorgalmaztak.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek