| 2020. április. 26. | 2 perc olvasás

Sopronban is elkezdődött a gyöngyvirág szezon

Virágzik a gyöngyvirág a védett Szárhalmi erdőben és a Soproni hegység bizonyos részein. Érdemes fokozottan figyelni, mit viszünk haza az erdőből, ugyanis a méltán népszerű és finom medvehagyma könnyen összekeverhető a gyöngyvirág levelével, mely mérgező az ember számára.

A gyöngyvirág szezonja április közepén kezdődött idén, általában 3-4 hétig gyönyörködhetünk benne, de ennek hossza nagyban függ az aktuális időjárási viszonyoktól, a csapadék mennyiségétől.

„Elsősorban az üdébb erdőket kedveli, zömmel gyertyános tölgyesekben találjuk meg az állományait. Ezek általában zártabb erdők, ezért ilyenkor tud virágozni, mikor a lomb még nincs teljes fakadásban. Szőnyegszerűen borítja be az erdő alját” – mondta el Takács Gábor, a Fertő – Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési szakreferense.

Hangsúlyozta: A soproni kirándulók körében nagyon népszerű a Szárhalmi erdő, a Soproni hegység egyéb részeihez hasonlóan, sajnos egyre több erdőjáró gyűjt ismét gyöngyvirágot. Bár maga a növény nem védett, ennek ellenére, védett természeti területen a gyűjtése engedélyköteles, ezeken a területeken engedély nélkül semmilyen növényt nem szabad gyűjteni.

Mint a szakember kiemelte, a probléma nem azzal van, ha valaki szed egy csokor gyöngyvirágot, hiszen ezzel a fajt nem veszélyezteti, azonban más fajokat is letéphet, letaposhat közben, mellyel már komoly kárt okozhat, akaratán kívül is. 

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: Internet

Takács Gábor elmondta:

Nagyon oda kell figyelni, hogy mit visz haza az ember, hiszen a gyöngyvirág levele könnyen összetéveszthető a medvehagymával. Míg a medvehagyma emberi fogyasztásra alkalmas, ízletes növény, a gyöngyvirág méregként hat a humán szervezetre.

A tapasztalatlanabb erdőjárók egy egyszerű vizsgálat segítségével megkülönböztethetik a gyöngyvirág levelét a küllemre nagyon hasonló medvehagymától. Egyszerűen meg kell szagolni a levelet, ami hagymaszagú, az ehető, nyugodtan készíthetünk belőle akár pogácsát, akár más finom fogást.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei arra kérik a kirándulókat, tartsák be az alapvető szabályokat a természetben, ne térjenek le a kijelölt útvonalakról, ne gyűjtsenek se növényeket, se állatokat és figyeljenek a kihelyezett táblákra is. Legyenek tekintettel a többi kirándulóra is, akár kerékpárral, akár gyalogosan keresik fel az erdőket.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: Internet

Borítókép: Illusztráció Forrás: Internet

Legnépszerűbb cikkek