| 2020. március. 22. | 1 perc olvasás

Sopronban is érezhetőek voltak a horvátországi földrengések!

Földrengések voltak Zágrábban vasárnap reggel, többen megsérültek, megrongálódott a város jelképének számító katedrális. A rengéseket Magyarországon is érzékelték.

A zágrábi sajtó jelentése szerint a horvát fővárosban mintegy tíz másodpercen keresztül rengett a föld, az emberek az utcákra menekültek, elment az áram, több épület homlokzata is sérült, a zágrábi katedrális 108 méteres egyik tornyának egy része letört, és leesett a kereszt is, károkat okozva a környező épületekben.

Vannak sérültek - közölte a zágrábi mentőszolgálat illetékese a Jutarnji List című napilappal, hozzátette azonban, hogy a legtöbben csak könnyebb sérüléseket szenvedtek, egy gyerekre egy épület tetejének része esett rá, de az ő állapota is stabil.

Többen a lakásukban rekedtek, Zoran Milanovic államfőt evakuálni kellett.


Forrás: Internet

A belügyminisztérium azt kérte az emberektől, hogy menjenek az utcára, viszont igyekezzenek betartani a szükséges távolságot egymástól, hogy az új típusú koronavírus-fertőzéseket megelőzzék.

A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint vasárnap reggel 6 óra 24 perckor a Richter-féle skála szerinti 5,6-os földrengés keletkezett a horvát főváros, Zágráb térségében, mintegy 9 kilométeres mélységben. Nem sokkal később, 7 óra 1 perckor újabb földrengés volt Zágráb térségében, amelynek magnitúdója 5,1 volt a Richter-féle skálán. A földrengést és az utórengést is érzékelték Magyarországon, több olvasónk is jelezte, hogy a kora reggeli órákban Sopronban is jól érezhető volt a rengés.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnapi Facebook-bejegyzésében a horvátországi földrengésre reagálva közölte: Szolidárisak vagyunk horvát barátainkkal, a sérülteknek mielőbbi felépülést kívánunk. Az újjáépítésben Horvátország számíthat a segítségünkre.

 

Borítókép forrása: Internet


Forrás: Internet

Forrás: Internet

Legnépszerűbb cikkek