| 2023. január. 22. | 2 perc olvasás

Sopronban is folytatódott a téligumi-kommandó!

Az új esztendő első hónapjában a rendőrök ismét több száz autót néztek meg vármegyénkben, annak érdekében, hogy megtudják, a téli napok múlásával ki váltott már felelősségteljesen autógumit.

Az új esztendő első hónapjában a rendőrök ismét több száz autót néztek meg vármegyénkben, annak érdekében, hogy megtudják, a téli napok múlásával ki váltott már felelősségteljesen autógumit.

Téligumi-kommandó elnevezésű közlekedésbiztonsági kampányt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság januárban is folytatta. A cél továbbra is az, hogy a balesetek megelőzése érdekében felhívják a járművezetők figyelmét a megfelelő gumiabroncsok fontosságára, és megtudják, milyen arányban használnak a gépkocsi-tulajdonosok téligumit.

fotó: police.hu

A tapasztalatok szerint továbbra is akadnak olyan meggondolatlan járművezetők, akik nem cserélték le a gépjárművük nyári abroncsait télire. A demonstratív jelenlét ideje alatt 2023. januárban megnézett járművek esetében a rendőrök megállapították, hogy Győrben 84 %-ban téli és 16 %-ban nyári, Sopronban 98 %-ban téli és 2 %-ban nyáriMosonmagyaróváron 78 %-ban téli és 22 %-ban nyári, Csornán 68 %-ban téli és 32 % -ban nyári, valamint Kapuvár városában 89 %-ban téli- és 11 %-ban nyári autógumival közlekednek.   

fotó: police.hu

Mindannyiunk felelőssége és kötelessége, hogy fokozott óvatossággal közlekedjünk, ezért a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság a téli közlekedés kapcsán az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

A téli időszak mindig extra kihívásokat jelent, tartozzanak bármelyik csoportba is a gépjárművezetők, az időjárási elemekkel való szembenézés alól senki sem mentesülhet. A gépjárművek felkészítésének kulcsfontosságú eleme a megfelelő téligumik kiválasztása és optimális időben történő felszerelése.

A legtöbb gépkocsivezető a nyári gumik cseréjét általában a havazáshoz időzíti. Érdemes azonban hamarabb felkeresni a gumiszerelő műhelyt, hiszen a nyári abroncs 7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél megkeményedik, nem tapad megfelelően, és ­- függetlenül az aszfalt nedvességétől - csúszóssá válik. Ilyenkor megnő a fékút és ezzel együtt a féktávolság is. A téligumi alapanyaga különbözik a nyári gumiabroncs anyagától, amely ennek következtében alkalmassá teszi azt a megváltozott körülmények közötti használatra.

Ne feledjék, az utak biztonságáért és a balesetek elkerüléséért legtöbbet maguk a közlekedők tehetik azzal, hogy a szabályokat betartva, egymásra odafigyelve vesznek részt a közúti közlekedésben.

 … hogy mindenki hazaérjen!

Borítókép; pixabay

Legnépszerűbb cikkek