| 2021. február. 21. | 1 perc olvasás

Sopronban is kevesebb a diákmunka

A tavaszi időszakban 30-50 %-os volt a visszaesés a diákmunka ágazatban. A koronavírus-járvány miatt a cégek szigorúbb feltételekhez kötik a munkavállalást. 2022-től azokat a fiatalokat is érinti a 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentessége, akik diákszövetkezeteken keresztül vállalnak munkát.

A munkaerőpiac sok más területéhez hasonlóan a diákmunkára is nagy hatást gyakorolt a koronavírus-járvány. A korlátozások elsősorban azokat a szektorokat érintették ahol jellemzően sok diákot foglalkoztatnak. Fekete Edina Katalin, a Pannon Work soproni irodájának kirendeltségvezetője elmondta: A novemberben bevezetett korlátozó intézkedések és a digitális oktatás is befolyásolták az ágazatot. 

A jelenlegi lehetőségeink között elsősorban a gyári munkák szerepelnek. A korlátozások miatt vannak olyan cégek, akik bizonyos feltételekhez- például negatív teszthez-kötik a munkavállalást. A bérezésben nem történt változás – mondta Fekete Edina Katalin.

Fekete Edina Katalin
Fekete Edina Katalin

A diákmunkásokat is érinti a 25 év alattiak szja-mentessége:

A gazdaság-újraindítási akcióterv része a fiatalok jövedelemadó-mentessége. A kormány célja, hogy a fiatalok a koronavírus-járvány ellenére is mielőbb önállóak lehessenek, ezért is támogatjuk őket jövedelemadó-kedvezménnyel. Azokat a fiatalokat is érinti a 25 év alattiak szja- (személyi jövedelemadó) mentessége, akik diákszövetkezeteken keresztül vállalnak munkát.

A fiatalok diákszövetkezeteken keresztül átlagosan havonta nyolcvan órát dolgoznak ezért átlagosan bruttó 96 ezer forintot kapnak, így eddig nettó 81 ezer forintot vittek haza. Az szja-mentességnek köszönhetően ez az összeg több mint 14 ezer forinttal nő, így a teljes bruttó fizetést kézhez kapják nettó jövedelemként. 

Borítókép: korábbi felvétel; Forrás: SopronMédia Archív

Legnépszerűbb cikkek