Sopronban is lesz ingyenes járművizsgálat - országos baleset-megelőzési kampány indul hétfőn

  2020. október 17. - www.sopronmedia.hu

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság - partnereivel közösen - a társadalmi felelősségvállalás szerepét középpontba helyezve hirdeti meg idén is a két hónapon át tartó „Látni és látszani” kampányt. Ehhez szervizek is csatlakozhatnak.

2020. október 19. és december 6. között az akcióhoz csatlakozott szervizekben a személy- és haszongépjárművek és a motorkerékpárok vezetői ellenőriztethetik járművük láthatóságért felelős alkatrészeit és a szélvédőt, a regisztrált optikai szaküzletek pedig díjmentes látásellenőrzéssel és hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket.

Az akció oldalán közzétett térképes szervizlistában soproni és sopronkövesdi műhely is szerepel, velük lehet kapcsolatba lépni a vizsgálat elvégzésére, ami után igazolást is kiállítanak a gépjármű tulajdonosának.

A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy aki vezetés közben jól lát, az képes egyidejűleg távolra, közelre és oldalra látni! Az autóvezetéshez szükséges döntések és mozdulatok 90 százaléka a látástól függ. Az olyan külső tényezők, mint a sötétség vagy a rossz időjárási viszonyok, rontják a látást. Fontos, hogy évente legalább egyszer szakemberrel ellenőriztesse látását minden sofőr, akkor is, ha úgy gondolja, nincs szüksége látáskorrekcióra.

Rendszeresen ellenőrizni kell az autót, ezen belül azokat az alkatrészeket, amelyek arra szolgálnak, hogy jól lásson és látszódjon a közlekedő. Ez tartalmazza a lámpák megfelelő működését, a fényszórók helyes beállítását és tisztítását, valamint a szélvédő és az ablakok karbantartását.

Hozzátették: Magyarországon 2015 óta kis mértékben emelkedett a sérüléssel járó közúti balesetek száma, az azonban jó hír, hogy a növekedés a könnyű sérüléssel végződő eseteknek tulajdonítható, a halálos és súlyos balesetek száma kis mértékben mérséklődött.

Borítóképünk illusztráció, forrása: internet.

Kérem, várjon... Kérem, várjon...