| 2021. május. 26. | 2 perc olvasás

Sopronban is megalakult az egyetemi tudáscentrum köré szerveződő Területi Innovációs Platform

Újabb régió kapcsolódik be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) szakmai kezdeményezésébe, miután a Soproni Egyetemen ünnepélyes keretek között aláírták alá a Területi Innovációs Platform (TIP) alapító dokumentumát. A TIP országos hálózata az egyetemek tudásbázisára alapozva nyit utat az innovációnak, új szemlélettel ösztönözve az információáramlást és a tudástranszfert, folyamatos együttműködési és kapcsolatépítési lehetőséget biztosítva az adott térség innovatív szereplőinek. Az elmúlt két évben országszerte tizenegy TIP alakult, amelyekhez eddig több mint 290 tag csatlakozott.

A Soproni Egyetem tudáscentruma köré szerveződő új TIP egyszerre biztosít lehetőséget a térség innovációs szereplőinek az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma megerősítésére, együttműködések kialakítására és új szakmai alapok létrehozására. A belépő tagok időben értesülhetnek az aktuális hazai és nemzetközi innovációs pályázatokról, hatékonyabb forrásfelhasználásra lesznek képesek, a tevékenységük során pedig közvetlenül hozzáférnek az egyetem kutatás-fejlesztési kapacitásaihoz, és ezáltal az innovációs folyamatok aktív résztvevőivé válnak. 

A soproni TIP alapító rendezvényén Sebők Katalin, az NKFIH vállalati innovációs elnökhelyettese kiemelte: „a mai TIP alapítás egy újabb mérföldkő, hiszen a Soproni Egyetem révén olyan tudáskapacitás kapcsolódik be a hálózatba, mely egyedülálló lehetőségeket tartogat a magyar piaci szereplők számára. Bizonyos vagyok afelől, hogy a TIP keretében létrejövő együttműködések hosszú távon a térség minden szereplőjének fejlődéshez hozzájárulnak.” Hozzátette azt is: a nyugat-magyarországi térség innovációs képessége ugyancsak az intelligens szakosodási stratégia mentén, a helyi szereplők erősségeire koncentrálva fokozható. 

A Soproni Egyetem elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett, amelyhez feltétlenül szükséges a folyamatos innováció a zöld gondolkodás és a környezetbarát megoldások bevezetése érdekében. Kiemelten fontosnak tartjuk tehát, hogy a kis-és középvállalkozások és az egyetem között szoros kapcsolat és hosszútávú együttműködés alakuljon ki, melyek eredményeként piacképes termékek, szolgáltatások születhetnek” – hangsúlyozta dr. Fábián Attila, az intézmény rektora. 


Forrás: Soproni Egyetem

A Területi Innovációs Platformok 2019 novemberében elindított kezdeményezése a régiók legfontosabb innovációs szereplőit – egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, akcelerátorokat, üzleti angyalokat, országos kamarai hálózatokat – kívánja megszólítani a lehető legszélesebb körben. A TIP alapító nyilatkozatát eddig 11 vidéki és 12 budapesti egyetem írta alá, mellettük 5 országos szakmai szervezet, valamint rajtuk kívül az innovációs ökoszisztéma számos helyi szereplője is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az NKFIH tovább dolgozik annak szervezésén, hogy teljessé tegye az országos lefedettséget, minél több térségi intézményt és szervezetet vonva be az innovációs folyamatokba. 

A bekapcsolódás lehetősége mindenki előtt nyitott, az alapító nyilatkozat és a csatlakozási nyilatkozat, valamint a TIP eddigi eredményei, eseményei az NKFIH honlapján elérhetők.

Legnépszerűbb cikkek