Sopronban is megemlékeztek a nemzeti összetartozás napján

A nemzeti összetartozás napján a soproni Barátság parkban emlékeztek meg arról, hogy 1920-ban ezen a napon írták alá a trianoni békediktátumot, amely feldarabolta a történelmi Nagy-Magyarországot. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője ünnepi beszédében hangsúlyozta: a magyarság tudatában a történelmi Magyarország képe tovább él.

1920. június 4-én a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában kikényszerített békediktátum értelmében az ezeréves Magyar Királyság területét szétszabdalták, és több mint kétharmadát elcsatolták. Az elszakított területekkel együtt mintegy 3,5 millió magyar került határainkon kívülre.

A megemlékezőket elsőként Dr. Úry Előd, a Soproni Erdélyi Kör elnöke üdvözölte, aki kiemelte: A trianoni békediktátum aláírásának 101 év elteltével is a legfőbb üzente az emlékezés és az emlékeztetés.


fotó: Griechisch Tamás

- A Kárpát-medencében egy szellemi Magyarország eszméje született meg. Ennek határai a nemzeti nyelv, a nemzeti kötődésű irodalom, a hitélet, a művészetek, a népi alkotások, a hagyományőrzés, ami a viselkedési szokások révén az országhatárok fölött is átívelőn él tovább a mai napig. Nekünk kötelességünk, hogy gondozzuk és védjük a magyarság örökségét. Tovább kell adnunk a jövő magyar nemzedékeinek. Ez biztosíthatja legjobban megmaradásunkat a Kárpát-medencében - hangsúlyozta beszédében Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, aki hozzáfűzte: az emléknap lehetőséget nyújt az összetartozás erősítésére, a határokon átívelő kulturális gyökerek bemutatására, valamint a közös nyelv és a nemzeti egység erősítésére.

Barcza Attila azt is kiemelte: Sopron elkötelezetten támogatja a határon túl élő magyarokat: kiváló példa erre a kárpátaljai Csongor település patronálása, de a város az erdélyi magyarokkal is kiváló kapcsolatot ápol.


fotó: Griechisch Tamás

A rendezvény végén dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője helyezték el az emlékezés koszorúját.

Az eseményen a soproni önkormányzat jelenlévő képviselői, valamint a soproni intézmények és szervezetek vezetői is lerótták tiszteletüket. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek