Sopronban is megkezdődött a Lehár 145 emlékév

  2021. június 13. - www.sopronmedia.hu

Február 21-én indult el a Lehár Antal emlékév programsorozata. A Sopronban született ezredesről idén közel harminc eseménnyel emlékeznek meg Vas, Zala, és Győr-Moson-Sopron megyékben, valamint a határon túli területeken, Ausztriában. A Szent György Lovagrend és a Bánfalváért Baráti Kör szervezésében szentmisével és koszorúzással emlékeztek meg a 145 éve született tisztről.

Ünnepi szentmisével kezdődött meg a Lehár Antal emlékév Sopronban a Mennyek Királynője-templomban. Németh Attila plébános a jeles nap alkalmából kiemelte: fontos a múltunk megbecsülése és a hagyományok ápolása. Az eseményen jelen volt a celldömölki kegytemplom tulajdonában lévő Szent Márton-ereklye.

Fotó: Fodor Regina

A szertartás után a résztvevők a Kálvária útján vonultak át a bánfalvi Hősi temetőben található I. világháborús hősi emlékműhöz. 

Fotó: Fodor Regina

A megemlékezésen Fülöp András hadszíntérkutató, a Szent György Lovagrend tagja és a Grádics Egyesület elnöke elmondta: Lehár Antal az első világháborúban a 83. gyalogezrednél őrnagyi rangban szolgált, később beosztották a 13. népfelkelő gyalogezredbe, ahol kiérdemelte a katonai Mária Terézia-rend lovagkeresztjét, s vele együtt az osztrák bárói címet. A háború végére már ezredesi rendfokozattal bírt, és megkapta a Tiszti Arany Vitézségi Érmet is, amit csak a leghősiesebb katonák érdemelhettek ki.

Igrecz Katalin, a Bánfalváért Baráti Kör elnöke kiemelte: az egyesület mindig is kiemelt figyelmet fordított a hősök tiszteletére, mert fontos, hogy emlékezzünk elődeink példamutató cselekedeteire.

Fotó: Fodor Regina

Az emlékműnél koszorút helyezett el  Wolfgang Wildberger nyugállományú ezredes, az osztrák Fekete Kereszt burgenlandi tartományi vezetője.

Fotó: Fodor Regina

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Stöckert Tamás önkormányzati képviselő emlékezett meg a Sopronban született tisztről. A Magyar Honvédség nevében Farkas László Bence hadnagy rótta le kegyeletét.  

Fotó: Fodor Regina

Fotó: Fodor Regina

Az ünnepségen a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület és a Soproni Honvéd Hagyományőrző Egyesület képviselői is részt vettek. A rendezvénysorozat a száz évvel ezelőtti soproni népszavazás előtt is tiszteleg, hiszen Lehár Antal tevékenysége is összefüggött a történelmi jelentőségű eseménnyel.

Fotó: Fodor Regina

Kérem, várjon... Kérem, várjon...