Sopronban is nő a laktózérzékenyek száma

A soproni lakosok legkevesebb 5%-át érinti a laktózérzékenység és a tejallergia. A probléma főleg a gyerekeket érinti, de felnőtteknél is egyre gyakoribb jelenség. Az orvosok szerint megfelelő terápiával megszabadulhatunk a betegséggel járó kellemetlenségektől.

A legtöbb soproni már hallott a laktózérzékenységről, azonban kevesen állítják, hogy allergiásak lennének a tejcukorra. Ennek ellenére a szakemberek tapasztalatai szerint nő a laktózérzékenyek száma. - A páciensek a panaszok, például a hasmenés és hasfájás többszöri jelentkezése után elsősorban patikába mennek, ahol a gyógyszerész kollégák ellátják őket megfelelő tanácsokkal – mondta Dr. Halmai Kamilló Flórián. Az érintettek csak akkor fordulnak háziorvoshoz, ha a panaszaik huzamosabb távon sem javulnak – fűzte hozzá.

Dr. Halmai Kamilló Flórián szerint a panaszokkal érdemes minél előbb orvoshoz fordulni
Dr. Halmai Kamilló Flórián szerint a panaszokkal érdemes minél előbb orvoshoz fordulni

A szakértő hangsúlyozza: amennyiben az érintettek nem fordulnak orvoshoz időben, súlyos emésztőrendszeri gondokkal kell számolniuk.

- A betegeket mi kikérdezzük, majd szakszerűen megvizsgáljuk őket, aztán továbbküldjük a megfelelő szakellátó helyre – tudtuk meg a háziorvostól, aki úgy látja, hogy Sopronban szerencsés helyzetben vannak a páciensek. - A tapasztalataim szerint a Gyógyközpontban minden laktózérzékenynek és tejallergiában szenvedőnek tudnak segíteni – osztotta meg velünk a háziorvos. Dr. Halmai Kamilló Flórián szerint azért is érdemes minél előbb szakemberhez fordulnia a betegeknek, mert a vizsgálatok alapján rájuk szabott terápia, például megfelelő étrend segítségével hamar enyhülhetnek a panaszaik.

A tejallergia kialakulásában az örökletes tényezők fontos szerepet játszanak. Ahol a szülő allergiás, ott nagy valószínűséggel a gyermeknél is jelentkezhetnek majd a tünetek.

Legnépszerűbb cikkek