Sopronban is segítik a turisztikai vállalkozásokat a kormányzati intézkedések

30 milliárd forinttal támogatják a turisztikai vállalkozásokat a kormányzati intézkedések. Ebből az érintettek a megnövekedett energiaárakat vagy a béreket is fedezhetik.

Az intézkedések Sopronban is nagymértékben enyhítik a turisztikai vállalkozások terheit, javítja gazdasági helyzetüket és egyúttal segíti napi működésüket is. 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra nem kell megállapítani, bevallani és megfizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást, mely a helyi szálláshelyeknek is komoly segítséget jelent.
- A legnagyobb mértékben a turizmusfejlesztési hozzájárulás az, ami minket is érint, hiszen ez egy árbevétel, és a vendégszámmal teljesen együtt mozgó fizetési kötelezettség. Ennek a megszűntetése az egyértelműen nagy segítség az emelkedett rezsiköltségek ellentételezésére – mondta el Pető Bálint, a Hotel Palatinus igazgatója.

A SZÉP-kártya a belföldi turizmus ösztönzésének egyik legfontosabb eszköze, alapvető célja a turisztikai szolgáltatók forgalmának növelése. Ezt a célt erősíti, hogy javaslat készül a SZÉP-kártya alszámláinak megszüntetésére. A soproni szálláshelyek örömmel fogadták a magyar kormány intézkedéseit.

Fotó: Griechisch Tamás- Alapjában véve az összes intézkedés valamilyen formában segít a nyitva maradó szállodáknak, valamint a turizmus egészének. A legtöbb intézkedés a vendéglátó szektort segíti leginkább, de a szállodák is részesülnek ezekből, ezekkel tudnak élni. A legnagyobb segítség nyilvánvalóan a turisztikai hozzájárulás könnyítése a tavaszi szezon kezdetéig. Ezzel a szállodák olyan kiadást tudnak megtakarítani, amely adott esetben éppen ahhoz lehet szükséges, hogy ezt az időszakot túléljék. Értelemszerűen minden olyan intézkedés, amely segíti a turisztikai szektorban a foglalásokat, a vendégszám növelését, az egy nagyon hasznos intézkedés a kormánytól – részletezte dr. Szilágyi Pál, a Pannonia Hotel Sopron igazgatója.A szálláshely-szolgáltatók napi működését segíti, hogy 2023. december 31-ig továbbra sem szükséges a 14 év alatti vendégek okmányaiból az adatokat beolvasni. A turisztikai támogatásokból a megnövekedett energiaárakat vagy a béreket is fedezhetik az érintettek. Az intézkedések a munkaidőkeretet, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felé történő adatszolgáltatást, valamint a szálláshely-minősítést is érintik.
 

Fotó: Griechisch Tamás

 

Legnépszerűbb cikkek