| 2021. február. 12. | 2 perc olvasás

Sopronban is ütemterv szerint zajlik a legidősebbek oltása

Február első hetén elkezdődött a regisztrált legidősebbek oltása Sopronban is. Emellett február második hetében megkezdődik a 60 év alatti krónikus betegek vakcinázása is. Az oltandókat a háziorvosuk értesíti és egyeztet velük a Covid-19 elleni védőoltás beadásának pontos időpontjáról és helyszínéről, amely lehet a kórházi oltópont, vagy a háziorvosi rendelő, vagy az idős ember otthona is.

Február első hetén elkezdődött és a vakcinaszállítmányok érkezésének ütemében folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása Sopronban is. Az oltandókat a háziorvosuk értesíti és egyeztet velük az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről. - A betegek kiválasztása úgy történik, hogy egy-két nappal a lehetséges oltási napok előtt hivatalos listát kapunk a jelentkezettekről. A megadott elérhetőségek egyikén értesíteni tudjuk őket – mondta el Dr. Szalai Orsolya, soproni háziorvos, aki kiemelte:  nagyon lelkesek az oltásra érkező idősek és mindenkit arra buzdít, hogy éljen a vakcinával és regisztráljon!

Dr. Szalai Orsolya, soproni háziorvos
Dr. Szalai Orsolya, soproni háziorvos
fotó: Griechisch Tamás
Dr. Szalai Orsolya, soproni háziorvos
Dr. Szalai Orsolya, soproni háziorvos
fotó: Griechisch Tamás

Az oltást követően legalább 15-30 percig a védőoltásban részesülteket meg kell figyelni, hogy esetleg fellép-e náluk oltási reakció. Fontos kiemelni, hogy a 60 év alatti krónikus betegek oltása is megkezdődik. - Most a második héten az AstraZeneca injekció beadására van lehetőség itt Sopronban. Ezekkel a körzeti rendelőkben dolgozunk. Ezzel a vakcinával a 18-59 éves korosztályt oltják, természetesen a legidősebbekkel kezdve. A sorban elsőbbséget élveznek azok az emberek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek – emelte ki a háziorvos. 


fotó: Griechisch Tamás

Pfizer vakcinát kapott Németh Ottóné, aki 84 éves és már karácsonykor regisztrált, számára nagyon fontos volt, hogy megkapja az oltóanyagot. - Nagy a családom, szeretnék velük találkozni, és még ki tudja meddig tart ez az egész zárlat. Kicsikét talán felszabadulunk, ha sok ember átesik az oltáson – mondta el. 

Németh Ottóné
Németh Ottóné
fotó: Griechisch Tamás

A beoltottak oltásemlékeztető kártyát kapnak, amely a védőoltás nevét, gyártási tételszámát tartalmazza. Ezeket az oltóhelyen egyértelműen fel kell tüntetni. A kártyát a második adag beadásakor az oltandó személynek magával kell vinnie, és a továbbiakban is megőrizni!

Legnépszerűbb cikkek