| 2018. június. 7. | 2 perc olvasás

Sopronban járt a kerékpáros békenagykövet

A világ egyetlen kerékpáros békenagykövete, Zelei József csütörtökön érkezett a leghűségesebb városba. A kerékpárost a Deák téren köszöntötte Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok.

A Deák téri találkozón a résztvevők közös megemlékezést tartottak az első világháború lezárásának centenáriumáról, amelynek keretében közösen elültettek egy Békefát is, majd megkoszorúzták az I. világháborúban elesett katonák tiszteletére emelt emlékművet.

Az eseményen Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok emlékeztetett Sopron történelmi múltjára a tekintetben, hogy bizony sok helyi lakos áldozta fel az életét a békéért az I. világháborúban, akiknek a hősiessége és áldozatvállalása előtt minden lokálpatrióta tisztelettel adózik és amely fájdalmas emlék intő jel kell hogy legyen mindörökké arra, hogy a béke egy olyan kincs, amelyet örökké őriznünk kell. 

Zelei József 15 éve biciklizik a békéért, ez idő alatt már az Egyenlítőnél is hosszabb távot, közel 80 ezer kilométert teljesített és csaknem 100 országban járt, érintve mind az öt kontinenst.

A kerékpáros békenagykövet idén az első világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából indult béketúrára. Zelei József az elmúlt négy évben mintegy 12 ezer kilométert tett meg Európa-szerte, első világháborús csatamezőket, hadisírokat és emlékműveket látogatva, s mindemellett hogy felhívja a figyelmet a béke fontosságára, a természet védelmére, az egészséges életmód és a sport szükségességére.

Idén május 22-én indult el a fővárosból, hogy 18 magyarországi megyeszékhelyet és Sopront - egyetlen olyan városként amely nem megyeszékhely - érintve csaknem egy hónapnyi kerékpározás után – június 13-án – befejezze békemisszióját.

Az útnak az említett küldetés mellett  közlekedésbiztonsági célja is van. Az uniós baleseti statisztikák azt mutatják, hogy az utak egyik legveszélyeztetettebbjei továbbra is a kerékpáros közlekedők, azon belül is a gyerekek. Magyarországon a legmagasabb az egymillió lakosra jutó halálos biciklis-balesetek száma az EU-ban. A békenagykövet közreműködésével ezért minden helyszínen Kerékpáros Baleset-megelőző napot is tartanak az úton közlekedő kerekező gyerekek életének védelmére. A program célja a kerékpáros balesetek megelőzése, felvilágosítás és gyakorlati segítségnyújtás, preventív eszközök ajándékozása.

Sopronban délután két órától öt óráig tartottak a Várkerületen a Mária-szobornál az ehhez kapcsolodó roadshow eseményei, amelyen A „Legyen részese a kalandnak” játékos program sok érdekességet tartogatott a gyerekek számára, akiket KRESZ-tanpálya is fogadott, ahol  megismerkedhetnek a közlekedési szabályokkal, valamint kvízjátékokon is részt vehettek.

A soproni rendezvény záróeseménye délután öt órakor kezdődőtt a Liszt-központban. A ”BRINGÁZZ AZ EGÉSZSÉGÉRT” egészség megőrző előadás a Kerékpáros Magyarország Szövetség programjaként valósult meg Sopronban,  majd Zelei József a ” Nagyháborús Emlékesttel” tisztelgett a háborús hősök előtt. Ennek keretében filmvetítéssel egybekötött élménybeszámolót is tartott az általa vállalt misszióról és megtekinthető volt a túrájáról egy fotókiállítás is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek