| 2020. január. 28. | 2 perc olvasás

Sopronban járt Zupkó Gábor – fontos kérdésekről tárgyaltak

Az Európai Unió csak akkor versenyképes, ha minden régiója versenyképes – mondta soproni látogatás alkalmával Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője. A program során a térség vezető személyiségeivel átbeszélték a határon átnyúló lehetőségeket.

Az Európai Uniós tagság előnyeiről is tárgyaltak kedden a soproni városházán. A megyei közgyűlés elnöke elmondta: folyamatosan dolgoznak azon, hogy az európai uniós lehetőségeket bemutassák az érdeklődőknek. 


fotó: Griechisch Tamás

- Ha valaki diákként akar továbbtanulni európai uniós országban, vagy munkát akar vállalni, esetleg az egészségügyi ellátás iránt érdeklődik, egyaránt számíthat a tájékoztatásunkra – emelte ki Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei  Közgyűlés elnöke. - Illetve programokat is szervezünk, valamint az Európai Bizottság támogatásával ezeket a feladatainkat még rendezvényeken is tudjuk népszerűsíteni – fűzte hozzá.  

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke
Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke
fotó: Griechisch Tamás

- Ahogy látjuk a demográfiai és technológiai változásokat, illetve a globalizációt, láthatjuk, hogy egyre inkább egymásra utaltak vagyunk - emelte ki Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője. - Ezért, ha Európa országai versenyképesek, befolyásosak akarnak lenni ebben a nemzetközi környezetben, ki kell használnunk az együttműködésünkben rejlő lehetőségeket – világított rá.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője
Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője
fotó: Griechisch Tamás

Sopron – elhelyezkedéséből adódóan – sok szállal fűződik Ausztriához, így itt még jobban látszik és érződik az EU-s országok együttműködése, vagy annak hiánya.

- Alapvetően változott meg a mi helyzetünk, amikor szembesültünk azzal, hogy Magyarország maga mögött hagyta a 40 éves diktatúrát – hívta fel erre a figyelmet dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere. - Akkor is jelentősen változott az életünk, amikor az Európai Unió tagjai lettünk, nem is beszélve a schengeni övezethez való csatlakozásról. Tehát minden változás, amely Európa politikai berendezésében történik, először szoktuk megérezni Magyarországon a bőrünkön – hangsúlyozta.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere
Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere
fotó: Griechisch Tamás

A polgármester felvetette: fontos, hogy azoknak a munkavállalóknak az érdekeit is képviseljék, akik Ausztriában dolgoznak. A találkozáson fogadták többek között a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány, a Soproni Egyetem, illetve a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara képviselőjét is. A térség vezető személyiségeivel így együtt tudták áttekinteni a város, és a Sopron környéki lehetőségeket, melyben az EU-s együttműködések segíthetnek.  

Zupkó Gábor a nap folyamán Európa Jövője címmel fórumot is tartott a Széchenyi István Gimnázium diákjainak.

Legnépszerűbb cikkek