Sopronban rendezték a 19. Győr-Moson-Sopron megyei borversenyt és szakmai konferenciát

Négy vármegye borai elnevezéssel rendezték meg Sopronban 2022. megyei borversenyét, melyen szép számban képviseltették magukat a borászok. A nap azonban nemcsak a kóstolásról és a bírálatról szólt, hanem szakmai konferencián képezhették magukat tovább a jelenlévők, hisz számos hasznos előadás hangzott el a nap során.

fotó: Griechisch Tamás

A Soproni Egyetem Lígneum látogatóközpontjának csodaszép terme adott otthont az idei év megyei borversenyének, ahol azok a pincészetek vehetnek részt, akinek borai már bizonyítottak a hegyközségi versenyeken. Dr. Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: nagy hagyománya van ennek a megmérettetésnek.

fotó: Griechisch Tamás

„20 éves múltra tekint vissza ez a rendezvény. Megyénk két történelmi borvidéke rendkívül különleges, ezt felismerve indult el a kezdeményezés. Olyan együttműködés indult el a hegyközségek, illetve a választott testület között, amely egyedülálló" – tette hozzá dr. Pető Péter.

Magyar Dezső borász a Lővér Pincét képviselte a versenyen. „Ez azért is remek megmérettetés, mert a pannonhalmi és a soproni borvidék kiegészíti egymást, mindegyik másban különleges. A pandémia után talán most már sikerül egy kicsit ebben az időszakban fellélegeznünk, és a piac is kezd helyre állni” – mondta el a szakember.

A program azonban nemcsak a borok elbírálásáról szólt, hanem hasznos szakmai előadásokat is meghallgathattak a résztvevők, eredetvédelemről, marketingről vagy akár a turizmus szerepéről. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, mennyire fontos, hogy az ilyen rendezvényeken a szakma a legújabb információk birtokába kerüljön, és megemlítette a soproni borvidék fejlődéséhez vezető utat is.

fotó: Griechisch Tamás
„Itt, ebben a kiemelt turisztikai térségben csodálatos természeti sokszínűség és értékek találhatóak, amelyekre méltán büszkék lehetünk, ilyen a soproni bor és borkultúra is. Gyorsan változnak a turisztikai trendek, azonban a gasztronómia és a jó borok komoly vonzerővel bírnak, ez is egy plusz lehet azért, hogy Sopront és térségét meglátogassák az emberek.

– emelte ki Barcza Attila.

Az esemény fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter, országgyűlési képviselő volt. Köszöntőt mondott dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere.

A borversenyen egy nagyaranyérem, 15 arany- 52 ezüst- 15 bronzérem született. A nagyaranyérmet a Babarczi Pincészet Pannonhalmi Marianum bora érdemelte ki. A Győr-Sopron-Megyei borversenyben a megye legjobb vörösbora 2022 címet a Vincellér Borbirtok 2019-es évjáratú Soproni Kékfrankosa nyerte el, a legjobb fehérbornak a Kiss Családi Pincészet 2021-es évjáratú Pannonhalmi Rajnai Rizlingje bizonyult, míg a legjobb rozénak az Iváncsics Pincészet 2021-es évjáratú Merlot Rozéját választották a bírák. Ezek a borok nagy eséllyel az országos megmérettetésen is rangos helyen végezhetnek. 

Az esemény Taschner István borász emlékének is tiszteletet állított.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: borverseny

Legnépszerűbb cikkek