| 2016. június. 18. | 2 perc olvasás

Sopronban rendezték a XXII. Országos Polgárőr Napot

Szombaton az ország minden tájáról érkezett, mintegy 5000 polgárőr ünnepelte Sopronban a Polgárőrség fennállásának 25. jubileumát.

Az Országos Polgárőr Egyesületnek jelenleg 2000 településen csaknem ötvenhatezer tagja van, akik önkéntesen és önzetlenül, a rendőrséggel együttműködve dolgoznak a biztonságos Magyarország megteremtéséért.

A nagyszabású rendezvényen Dr. Fodor Tamás polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, és kiemelte, hogy Sopron városában is hatékony együttműködés van érvényben a polgárőrség és a rendőrség között.

Az országos szintű rendezvényen dr.Pintér Sándor belügyminiszter a polgárőrség és a rendőrség együttműködésének fontosságát emelte ki. A miniszter elmondta: „A helyismerettel, kapcsolati rendszerrel rendelkező polgárőrök olyan tudás birtokában vannak, amelynek szakszerű, rendőri felhasználása meghozta az elvárt eredményt, az adott terület közbiztonságát, nyugalmát, és nőtt az objektív biztonság.” Ezt követően kitért a részletekre, miszerint 2010-ről 2015-re csökkent a bűncselekmények száma, majd hozzátette: - „Ahhoz, hogy ez a tendencia így folytatódjon, szükség van a polgárőrségre, a rendőrségre, és az együttműködésre.”

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Túrós András beszédében kifejtette, hogy a támogatásoknak köszönhetően a polgárőrség teljes egészében – így külsejében, tartalmában, jogi környezetében is – megújult. 

Az ünnepi beszédeket követően közel 200 önkéntes bűnmegelőző, köztük 50 Ifjú polgárőr tett fogadalmat, miszerint polgárőrként a biztonságos Magyarország megteremtéséért fáradoznak a jövőben.

E jeles eseményen keretein belül került sor az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Polgárőr Szövetség együttműködési megállapodására is, melyet Papp Károly rendőr altábornagy és dr. Túrós András írtak alá. 

Fontos részét képezte az ünnepségnek az elismerések átadása polgárőrök, civilek, önkormányzatok részére. Külön kiemelendő, hogy Dr. Simon István, városunk alpolgármestere a polgárőr mozgalom támogatásáért a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát vehette át az Országos Polgárőr Szövetség elnökétől.

A hagyományoknak megfelelően, a vándorzászló átadása után kezdődhetett a kötetlen ünneplés. A résztvevő és kilátogató vendégeket a finom ételek mellett koncertek, különböző bemutatók, árusok, borászok, a gyermekeket pedig vidámpark várta a soproni Lővér Kempingben.

Az esemény a Soproni Polgárőr Egyesület számára kettős jelentőséggel bír, hiszen a Polgárőrség 25. jubileuma mellett, a soproniak idén ünnepelik megalapításuk 20. évfordulóját. A közösségért, a biztonságért és a rendért folytatott önkéntes és önzetlen munkájukat ezúton is köszönjük. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek