| 2023. március. 14. | 1 perc olvasás

Sopronban találkoznak az európai erdészeti felsőoktatás szereplői

A Silva Network az európai erdészeti felsőoktatás intézményeinek nemzetközi szervezete. Idén hazánkban, a Soproni Egyetemen kerül sor a több mint ötven egyetemet összefogó hálózat éves konferenciájára. Az áprilisi kétnapos találkozó témája a kommunikáció jelentősége az erdészeti felsőoktatásban és képzésben.

A Silva Network évente megrendezett konferenciái mindig egy-egy központi téma köré szerveződnek. A tavaly Dublinban megtartott rendezvény fókuszában az állt, hogyan reagáljon az erdészeti felsőoktatás a sorozatos válsághelyzetekre. Azon az eseményen oly nagy figyelem övezte a Soproni Egyetem nemrég lezajlott modellváltását, hogy az idei konferencia megszervezését erre az intézményre bízták.

Az Erdőmérnöki Kar meghívására az európai léptéket messze kitágítva négy földrészről érkeznek egyetemi oktatók és hallgatók, hogy április 11-12-én másfél napig előadásokkal, poszter bemutatókkal vegyenek aktívan részt a szakmai eszmecserében, a „Kommunikáció – elhanyagolt téma az erdészeti felsőoktatásban és továbbképzésben?” címet viselő rendezvényen.

Szó lesz az erdészeti felsőoktatás szerepéről az erdészeti kutatások és gyakorlat kommunikációjában, az alkalmazott kommunikációs eszköztárakról és lehetőségekről az oktatásban és gyakorlati téren, a kommunikációs készségek iránti növekvő kereslet kielégítésének lehetőségeiről az erdészeti oktatásban. 

Az elmúlt években az erdőket érő kihívások és a velük szemben támasztott, egyre összetettebb társadalmi igények az erdész szakmát és az erdészettudományt is válaszút elé állították. Hogyan segítheti a kommunikáció az erdőket az azok használatát, védelmét és kezelését kísérő konfliktusok kezelésében? Mindez nemcsak Magyarországon, Európában, de világszerte kritikus kérdéssé vált az utóbbi időben. Ezekre az erdészeti felsőoktatást mélyen érintő problémákra keresi a választ a Silva Network soproni konferenciája. Az érdeklődők több információt találhatnak, illetve 2023. április 2-ig regisztrálhatnak ezen a linken a Silva Network konferenciájára.

 

Az 1989-ben alakult Silva Network az európai erdészeti felsőoktatás legfontosabb nemzetközi szervezete. Az Európai Élettudományi Egyetemek Szövetségének tagjaként több mint húsz európai ország ötven felsőoktatási intézményét tömöríti. Küldetése, hogy közös kurzusokkal, folyamatos tapasztalatcserével, diák- és oktatói csereprogramokkal elősegítse az intézmények közötti együttműködést az erdészeti felsőoktatás területén. A Silva Networkről és az idei konferencia részleteiről angol nyelven ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Legnépszerűbb cikkek