Sopronban találkoztak az NDK-s magyarok

1967-83-ig élt egy egyezmény Magyarország és az NDK között. Ennek keretében mintegy 40 ezer magyar fiatal mehetett 3 éves szerződéssel a Német Demokratikus Köztársaság különböző városaiba dolgozni. Közülük, a családtagjaikkal együtt mintegy 400-an találkoztak most hétvégén Sopronban, az NDK-s Magyarok Közhasznú Egyesületének 11-ik országos találkozóján.

A rendezvényt szervező különleges egyesületet 2009-ben hívták életre. - Az első találkozót 2007-ben hozta össze egy lelkes csapat – mondta Bobák János, az NDK-s Magyarok Közhasznú Egyesületének vezetőségi tagja. - A jelentkezők száma aztán rohamosan emelkedett, és a szervezők hamar rájöttek, hogy 3-400 embert megmozgatni, az ehhez szükséges ügyeket elintézni csak szervezett formában lehet – vázolta fel az egyesület létrejöttének körülményeit a vezetőségi tag.

A találkozó programjaianak egy részét a Páneurópai Piknik Emlékparkban tartották, ahol együtt nosztalgiáztak a résztvevők a meghívott vendégeikkel. A békedemonstrációt több szál fűzi egyesületünkhöz, ugyanis az a rendezvény az NDK végét kezdte jelenteni - mondta Bobák János, aki hozzáfűzte: minden találkozóra egyre több ember jön el, akiket zömében a közösségi média eszközeivel érnek utol.


fotó: Griechisch Tamás

A péntektől vasárnapig tartó, 11-ik országos találkozó színes és derűs rendezvény volt. A hangulatos pikniken előkerültek olyan relikviák, mint a még ma is használatos "tigris mintás" takaró, fényképek, a múltat idéző sör és játékok is.


fotó: Griechisch Tamás

Szombaton a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke Dr. Magas László is a program vendége volt, aki a szervezőkkel közösen virágot helyezett el a kopjafánál és felidézte a történelmi esemény részleteit. Dr. Magas László hangsúlyozta: örül annak, hogy nagy érdeklődés övezi a közel 30 évvel ezelött történt Páneurópai Pikniket.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek