| 2021. augusztus. 30. | 2 perc olvasás

Sopronban tartották az agrárszakképzési centrumok országos tanévnyitóját

2020. július 1-től az állami fenntartású szakképző intézmények közül az Agrárminisztérium alá tartozó 61 intézmény szerveződött 5 agrárszakképzési centrumba. A soproni tanévnyitón megalakult az erdészeti ágazati tudásközpont is. Nagy István agrárminiszter pedig arról beszélt, hogy szükség van a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásra.

Nagy István agrárminiszter elmondta: megújul az agrárszakképzés, amire szükség van. Olyan kihívásokkal néz szembe az agrárium mind a társadalmi elvárások, mind a megváltozott természeti körülmények részéről, amelyekre hiteles válaszokat kell adni. A hiteles válasz csakis a tudásban rejlik, erre készítjük fel ezeket a hallgatókat; legyenek nyitottak, legyenek minél több ismerettel felvértezve, hogy az egyensúlyt a világunk és az ember között fenn tudják tartani.


fotó:Griechisch Tamás

Az eseményen megalapították az erdészeti ágazati tudásközpontot, melynek aláírták az alapító okiratát. A soproni székhelyű Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója, Hoczek László József ennek kapcsán kiemelte, hogy az országban rendkívüli szétszórtságban hat olyan szakképző intézmény van az öt centrum fennhatósága alatt, amelyekben erdészeti szakképzést folytatnak. Itt mindenképpen idomulni szeretnének a helyi igényekhez. Ezeknek a feladatoknak a szakmai irányítását végezné el a Soproni Egyetem. Az ilyen módon létrejövő nonprofit kft. fogná össze a tanulószerződéseket, azokat a munkaszerződéseket, amelyek a tanulókat a duális képzés területére kihelyezve megfelelő munkatapasztalatokhoz tudnák juttatni.


fotó:Griechisch Tamás

fotó:Griechisch Tamás

A város részéről dr. Farkas Ciprián polgármester részletezte: megtiszteltetés, hogy városunk adhat otthont egy ilyen rangos tanévnyitónak. Sopron iskolaváros, hiszen az alapfokú intézményektől az egyetemig bezárólag sokféle iskola működik itt, melyek közül mindegyik betölti funkcióját és szerepét. A Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum szerepe jelentős, hiszen a térségben is hat és működik, és hozzájárul ahhoz, hogy az agrárszakképzés Magyarországon még magasabb szintre emelkedjen.

Az eseményen beszédet mondott prof. dr. Fábián Attila rektor és Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár is, aki bemutatta azt a két nagy értékű erdészeti gépet, amit a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum kapott.


fotó:Griechisch Tamás

fotó:Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek