| 2019. április. 15. | 2 perc olvasás

Sopronból indul útjára a grandiózus „képregény”

Hat szárnyon 160 evangéliumi jelenetet ábrázol az az oltárreplika, amelyet pénteken állítottak ki a Soproni Evangélikus Gyülekezeti Ház Nagytermében. A Soproni Egyetemen elkészített művet országjáró körútja során először városunkban állították ki.

- Ez az 1538/480 körül, Heinrich Füllmauer műhelyében készült Mömpelgarder oltárnak egy kicsinyített mása, amelynek eredetije a Kunsthistorisches Museumban látható – kezdi így a grandiózus alkotás bemutatását Páll Csilla művészettörténész. Az alkotást azért Sopronban készítették el, mert van kötődése városunkhoz. - Az, hogy az alkotás itt fogant meg, három tényezőnek is köszönhető: az igazi oltárt a Sopronban megkoronázott III. Ferdinánd magyar király hozta hadisarcként Baden-Wüttenbergtől Bécsbe. Aztán, a városnak rendkívüli evangélikus hagyományai vannak, illetve, itt található a Soproni Egyetem, amelynek szakemberei kiválóan el tudnak készíteni egy ilyen komoly alkotást is – fejtette ki a művészettörténész.

A művet mintegy két hónap alatt készítették el a Soproni Egyetem hallgatói az oktatóikkal karöltve. Ez az oltár ugyan fele akkora mint az eredeti, de elkészítése mégis nemes kihívás volt az alkotók számára. - Ez a különlegesség nem egy ajtó, ablak, vagy bútor, hanem egy oltár, ezért volt nem mindennapi, de örömteli feladat számunkra az elkészítése – emelte ki Tóth György, a Soproni Egyetem Simonyi Károly Kara Faipari Tanüzemének vezetője. - Az anyaga gőzölt bükk. Törekedtünk arra, hogy hagyományos fakötéseket használjunk, tehát a szárnyakat mozgató vasalatokon kívül semmiféle fém nem található a szerkezetben – fejtette ki.

Az alkotásnak hat szárnya van, és 160 evangéliumi jelenetet ábrázol. Így a mű tulajdonképpen egy óriási képregény. - Minden egyes kép felső részén, egy díszes keretben verssorok szerepelnek, amelyek egy evangélista tollából származnak. Azt is láthatjuk, hogy pontosan kiéből – mutatta Páll Csilla. - A szövegek délnémet nyelvjárásban íródtak, Luther Márton bibliafordításának alapján, de nem teljesen ugyanaz olvasható bennük – fejtette ki. Az alkotás különlegessége, hogy szokatlan ábrázolások, például karikatúrák is láthatóak benne. A kezdeményezők célja, hogy a mű a Kárpát-medence valamennyi gyülekezetébe eljusson, hogy mindenki testközelből megcsodálhassa.  

 - Nagy előnye egy ilyen másolatnak, hogy viszonylag közelről meg lehet tekinteni, mondhatjuk azt is ezt az alkotást kézbe lehet venni – emelte ki dr. Krisch András, a Soproni Evangélikus Egyházközség Gyűjteményei gyűjteményvezetője. - Aki ide eljön, az lapozhatja az alkotást, amely az eredeti esetében lehetetlen a védelme miatt – fűzte.

Az oltárreplikát május 12-ig lehet megtekinteni a Soproni Evangélikus Gyülekezeti Ház Nagytermében.

Legnépszerűbb cikkek