| 2016. június. 15. | 1 perc olvasás

Sopronért Emlékérem Nagy Mártonnak

A legendás pedagógus az idei Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaverseny nyitórendezvényén vehette át megérdemelt kitüntetését.

Nagy Márton nyugdíjas matematika-fizika szakos tanárt a fizikus tehetséggondozásban vállalt több évtizedes áldozatos és eredményes munkásságáért, a természettudományok népszerűsítéséért,  illetve példás közéleti tevékenységéért Sopronért Emlékéremmel tüntette ki Dr. Simon István alpolgármester és Sass László, az önkormányzat Kulturális és Oktatási Bizottsága elnöke.

Nagy Márton pedagógiai kísérleteivel és módszertani eredményeivel jelentősen hozzájárult a magyar fizikaoktatás színvonalának emeléséhez. Több szemléltető eszközt készített és ezeket sikeresen mutatta be az országos fizikatanári ankétok eszközkiállításán. 1974-ben az ő kezdeményezésére alakult meg az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Sopron Városi Csoportja. Aktivitásának köszönhetően Sopron több alkalommal adott otthont a Mikola-díjas tanárok országos találkozójának és az őszi Tehetséggondozó Konferenciának.

1992-ben közreműködésével jött létre a Vermes Miklós Országos Fizikus Tehetségápoló és Kutató Alapítvány, amelynek élén úttörője és kitartó szervezője volt a honi és a határon túli középiskolások részére rendezett versenyeknek.

Pedagógusi pályája során ars poeticájával Babits Mihályt követte: „Megtanítani az embereket gondolkodni és beszélni, erre pedig a legalkalmasabb a magyar nyelv és a fizika.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek