Soproni albérletek – mi várható a járvány után?

  2020. április 7. - www.sopronmedia.hu

A koronavírus-járvány természetesen az ingatlan piacon is nyomot hagy. Továbbra sem tudni, hogy a bevezetett korlátozások meddig tartanak, így szinte megjósolhatatlan, hogy milyen hatások érik még ezt a szektort. Ami biztos, hogy a sok megszűnő munkahely és az egyetemek bezárása után sok albérlet került a piacra.

A már érzékelhető árcsökkenés egyértelműen a járványnak tudható be, és a következő hónapokban várhatóan tovább folytatódik az albérletárak mérséklődése. Ennek mértéke a járványhelyzet súlyosságától és hosszától függ – vélik az ingatlanpiacról a szakemberek.

Az idegenforgalom és az ehhez kapcsolódó vállalkozások leállása miatt is csökkenő kereslettel számolhat a piac: a diákok kiköltözése után az átmenetileg munkanélkülivé vált albérlők távozása is keresletcsökkenést jelez.

Dobos Márta, a Dobos Ingatlan & Marketing irodavezetője felhívta a figyelmet egy komoly súlyú tendenciára: ha túlkínálat lesz a piacon, mert bedőlnek ezek a bérlemények, akkor a díjak is zuhanásba kezdhetnek. Ez pedig nem jó a piacnak sem. - Már most is látunk egy kisebb árcsökkenést, amelynek nem tudjuk, hogy hol a vége. Az is lehet, hogy ez időszakos lesz, tehát 1-2 hétig, esetleg néhány hónapig tart ez a csökkenő tendencia. Én azt gondolom, hogy ez a folyamat az osztrák határhelyzettől függ. Vagyis, ha a rengeteg Ausztriában dolgozó visszakapja a munkáját, akkor hamar visszarendeződik a piac. Ugyanis közülük sokan veszik igénybe az albérleteket – osztotta meg velünk az irodavezető.

- Azt tapasztaltjuk, hogy nagyon sok a befektetési céllal vásárolt ingatlan a városukban is – emelte ki Dobos Márta. - Ami különösen nagy problémát jelent, hogy ezek egy része hitelből vásárolt. Mert ugye mindenki arra várt, hogy majd a bérlő visszafizeti. Igen ám, csak eljött a nem várt fordulat, hogy sok bérlő egyik napról a másikra fizetésképtelenné vált – hívta fel erre a figyelmet.

Illusztráció

Illusztráció

Az eddig jellemzően turisztikai célú bérletek egy része megjelenhet a hosszú távú bérbeadásban, ami főleg Budapesten és a régióközpontokban jelenthet kínálat bővülést. Ez a két változás együttesen a bérleti díjak fél évtizede tartó növekedési trendjének megfordulását vetíti előre.

- Tény, hogy ugrásszerűen megnövekedett a kiadó lakások száma – szögezte le az irodavezető. - Korábban napok alatt keltek el a kiadó lakások, ráadásul sokszor úgy, hogy hirdetést sem kellett feladni hozzá. Most azonban a kiadó ingatlanok száma a népszerű portálokon is rohamosan emelkedik – tudtuk meg tőle.

Dobos Márta elmondta azt is: tapasztalataik szerint ameddig tart a hiteltörlesztési moratórium, könnyebb árcsökkenést elérni az albérletek esetében. - A bérbeadók nagy része maga is segíti az ügyfeleit különböző fizetési könnyítésekkel. Van, aki elengedte a díj felét, más csak a rezsit fizettette a bérlővel. Ez a fajta támogatás mindenkinek nagy érdeke, hiszen a tulajdonosok kisebb veszteséggel meg tudnak tartani egy megbízható, jól fizető ügyfelet – hangsúlyozta.

Mint megtudtuk, mostanában visszatérhetnek a soproni albérletek árai a normál szintre – ugyanis azt Dobos Márta is elmondta, hogy gyakran túl magasra emelték az árakat a tulajdonosok. - Talán visszakerülhetnek a díjak egy normális, megfizethető mederbe. Minden ilyen válság eredményez egy tisztulást a végére – világított rá.

Borítókép: archívum

Kérem, várjon... Kérem, várjon...