| 2020. július. 10. | 4 perc olvasás

Soproni állatvédő: ne vigye magával a kutyáját, ha autóval megy vásárolni!

Életveszélyes is lehet a kutyákra nézve, ha a tűző napon parkoló autóban hagyja őket a gazdájuk. Az ilyen felelőtlenségnek ráadásul komoly jogi következményei is lehetnek: a rendőrség az eset következményeinek mérlegelése után akár be is törheti a gépkocsi szélvédőjét, az állat gazdája ellen pedig állatkínzás miatt indul eljárás.

A hőhullám idején különlegesen veszélyes helynek számít a napos területen parkoló autó, melynek az utastere mérésünk alapján 24,5 Celsius fokról kevesebb, mint 15 perc alatt 40 Celsius fokra emelkedett. Ez minden, az autó utasterében tartózkodó gerincesre nézve rendkívül veszélyes. Ebbe a körbe tartoznak a kutyák is – a négylábúakat ráadásul sokan szívesen viszik magukkal útjaik során.

Itt még csupán 24,5 Celsius-fokot mutat a hőmérő...
Itt még csupán 24,5 Celsius-fokot mutat a hőmérő...
... alig 15 perc múlva, egy napos területen parkoló autóban pedig már 40,4 Celsius-fokot.
... alig 15 perc múlva, egy napos területen parkoló autóban pedig már 40,4 Celsius-fokot.

- Nagyon hamar felmegy az autó belső hőmérséklete, amelytől természetesen az autóban lévő kutya testhőmérséklete is rohamosan emelkedni kezd – emelte ki Tölli-Molnár Beáta, a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület elnöke. - Pont a napokban történt, hogy Budapesten találtak egy parkoló autóban egy ebet. Mint kiderült, annak a gépjárműnek a belső terében 51 Celsius fokot mértek. Ezért ahogy felhevül a kutya teste, az állat sokkot, hőgutát kaphat, elveszítheti az eszméletét. Az ilyen esetek mindenféleképpen állatorvosi beavatkozást igényelnek. Ahogy gyermekeket és semmilyen más gerinces élőlényt, úgy kutyát sem hagyunk az autóban a melegben. Az sem elegendő, ha kicsit lehúzzuk az ablakot és arra sem adhatunk, hogy csupán öt percre ugrunk be. Gondoljunk bele, milyen következményei lehetnek, ha valamiért megakad a sor a kasszánál, vagy éppen sokan vásárolnak az üzletben. A kutyák számára eleve sok stresszforrást tartogat a parkoló kocsiban való tartózkodás, például azért, mert próbálják megvédeni a járművet a sok arra járó idegentől. Ez a feszültség is növeli a testük hőmérsékletét – hívta fel erre a figyelmet.

Tölli-Molnár Beáta, a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület elnöke
Tölli-Molnár Beáta, a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület elnöke
Forrás: korábbi felvétel!

A rendőrség azt javasolja azoknak, akik ilyen tűző napon parkoló autób zárt négylábúval találkoznak, hogy első ízben próbálják minél jobban körüljárni az esetet. Ha pedig segítségre van szüksége az állatnak, akkor tegyenek bejelentést a 112-es telefonszámon. Így kaphatnak segítséget a rendőrségtől.

- A rendőr a körülmények tisztázása során meg tudja állapítani, hogy állatkínzás, vagyis bűncselekmény elkövetéséről van-e szó – kezdte így Kovács József rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Körzeti Megbízotti Alosztályának vezetője. - Amennyiben ez felmerül, a hatósági személy a körülmények részletes átvizsgálása után dönt, hogy mi a legmegfelelőbb intézkedés. Természetesen nem feltétlenül a gépkocsi ablakának betörése az első lépése a rendőrnek. Ugyanis, ha a körülmények olyanok, lehetőségünk van a jármű tulajdonosának megkeresésére, és a kocsihoz hívására. Ha ez nem lehetséges, és az állaton látszik, hogy rosszul van, akkor a rendőr elmozdíthatja, vagy megszüntetheti azokat az akadályokat, amelyek a intézkedést akadályozzák. Így szükség esetén betörheti a gépjármű ablakát is – fejtette ki.

Kovács József rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Körzeti Megbízotti Alosztályának vezetője
Kovács József rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Körzeti Megbízotti Alosztályának vezetője

A gondatlanságnak komoly jogi következményei is lehetnek a felelőtlen gazdára nézve. - Aki a gerinces állatot bántalmazza, vagy olyan bánásmódot alkalmaz vele szemben, amely az élőlény egészségét károsíthatja, az állatkínzást követ el. Ezt a BTK már 2004. óta leírja. Ez alapjában véve 2 évig, minősített esetben pedig akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető – részletezte a rendőr alezredes.

Az állatvédők kiemelik: akkor cselekszik a legbölcsebben a gazdi, ha nem viszi magával a kutyáját az autós kiruccanásaihoz - például a beávásárlásokhoz. Mint megtudtuk az önkéntesektől, Sopronban is előfordult már, hogy valakik a napon parkoló autóban hagyják kedvenceiket.

Az állatvédő azt javasolja: bevásárláshoz ne vigyük magunkkal a kutyánkat a nyári forróságban
Az állatvédő azt javasolja: bevásárláshoz ne vigyük magunkkal a kutyánkat a nyári forróságban
Illusztráció!

Legnépszerűbb cikkek