| 2016. augusztus. 18. | 2 perc olvasás

Soproni családtörténetek - Dr. Csapody Tamás: „Apám élete végéig szülővárosa szerelmese volt”

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Sopronból.

– Apai ágon német eredetű a családom. Négy vagy öt generációval ezelőtt felmenőim magyarosították a nevüket, azért Csapodyra, mert kötődésük volt Csapod községhez – meséli dr. Csapody Tamás bioetikus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének egyetemi docense. – A család az idők folyamán egyre terebélyesedett, így van egy sopronhorpácsi ága is, melynek egyik jeles személyisége Csapody István szemészprofesszor volt, akinek a nevét őrzi az általa szerkesztett és mindmáig használt Csapody-féle látásvizsgáló tábla. Az ő fia is híres szemorvos lett, aki éppen száz évvel ezelőtt a doberdói harctéren is szolgált mint a 3. honvéd gyalogezred zászlóaljorvos-főnöke, míg lánya, Csapody Vera a növényvilág tudományos ábrázolásának lett világszerte elismert művésze.

– Térben és időben is ugorva, kőszegi születésű Csapody József nagyapám az egykori Soproni Közgazdasági Technikumban, vagyis a „Kék keriben” volt történelemtanár, míg felesége, Schefer nagymama tősgyökeres soproni, evangélikus családból származott – folytatja dr. Csapody Tamás. – Apám a Mező utcában született, élete végéig szülővárosának szerelmese volt, és bár szilárd világnézeti meggyőződése miatt számos megaláztatás érte, így az egyetemi katedráról is eltávolították, de szívós és kitartó munkával a Kárpát-medence növényvilágának nemzetközi hírű kutatója lett.

Dr. Csapody Tamás
Dr. Csapody Tamás
fotó: Pluzsik Tamás

– Édesanyám családja sopronszécsényi, mely település e néven már nem létezik, 1951-ben Pereszteg közigazgatási része lett. Németh Miklós dédapám 1914-ben a Kárpátokban, egy Tucholka nevű kis falu közelében a Nagy Háború első hősi halottainak egyike volt. Dédanyámat még én is jól ismertem, egész életében feketében járt, pacifista világnézetem kialakulásában ez is fontos szerepet játszott. Priszinger nagyapám, anyám édesapja pedig Sopronszécsény utolsó bírója volt, akit az ötvenes években, az erőszakos téeszesítéskor az úgynevezett „Kádár-huszárok” brutálisan összevertek. Mindezek tükrében talán még inkább érthető, hogy miért is lettem az Alba Kör, az erőszakmentes mozgalom egyik alapítója és szóvivője.

Családi háttér: 1960-ban született Sopronban. Édesapja erdőmérnök, címzetes egyetemi tanár, Széchenyi-díjas botanikus volt, míg édesanyja nyugdíjba vonulásáig óvónőként dolgozott. Felesége pszichológus, pszichoterapeuta, nevelési tanácsadó.

 

Legnépszerűbb cikkek