| 2020. január. 3. | 2 perc olvasás

Soproni csapat is megmártózott a fagypont közeli vízben

Alig három Celsius-fok volt a víz hőmérséklete Szigligetnél, amikor idén megrendezték ott a hagyományos újévi fürdőzést. Vajon milyen érzés lehet ilyen fagyos vízbe csobbanni? Tudja meg Tóth Lajostól, aki Sopronban és környékén élőkből összeálló csapat tagjaként vett részt a programban.

- 2016-ban vettem magamon erőt először, hogy kipróbáljam a jeges fürdőzést a Balatonban, amely kicsit őrültségnek tűnhet – kezdte így Tóth Lajos, aki nem csupán a kaland miatt mártózott meg a téli magyar tengerben. - Az a motivációm, hogy ezt egyfajta tudati edzésnek tartom önmagam számára. Amikor rohanok be a tóba, ki tudom kapcsolni azokat a gátló gondolatokat, s fizikai tényezőket, amelyek esetleg meghátrálásra kényszerítenének. Ennek köszönhetően már félre tudom tenni a félelmemet a jeges víz okozta sokkhatástól – fejtette ki.

Tóth Lajos hozzáfűzte: már csak a hangulat miatt érdemes volt a rendezvényre ellátogatni. - Egészen különleges látvány volt, hogy télen megelevenedett a strand. Kinyitottak a büfék, sütödék és mintegy 2-3 ezer néző, valamint közel 700 úszó lepte el a területet. Közöttük voltak igazán érdekes, izgalmas emberek is. Az a férfi például, akit én a legnagyobb mókamesternek találtam, nyugdíjazása előtt harci helikopter pilóta volt – osztotta meg velünk érdekes tapasztalatait.

A mókás felkészülést követően aztán jött a „rajt”… - Rutinosabb jégfürdőzőként korán kimentem a partra – mondta el Tóth Lajos. - Így az elsők között lehetek bent a vízben, és az sem utolsó motiváció, ahogy az áradat „tolja” az embert a habok közé. Így a velem érkező három debütálót is arra ösztönöztem, hogy álljanak mellém az első sorba. Ha az ember már eldöntötte fejben, hogy megy, akármit is gondol, nem tűnik hidegnek a 2,5-3 Celsius-fokos víz – tudtuk meg tőle.

A fürdőzők feladata az volt, hogy jussanak el a parttól körülbelül nyolcvan méterre lévő, korábban felállított karácsonyfához – akinek ez elsőre sikerült, különdíjazásban részesült. - A víz mélysége ott sem volt igazán vészes, derékig ért – idézte fel Tóth Lajos. - Természetesen a katasztrófavédelem jó néhány szakembere is a vízben van úgynevezett ,,szárazruhában" hogy ha valakit baj érne, azonnal közbe tudjanak avatkozni. Bár erre az elmúlt tíz évben úgy tudom nem volt példa. Mi a vízben másfél-két percet tartózkodunk. A merészebbek valamivel többet, s vissza is mennek repetázni. A soproni csapat igazán bátornak mutatkozott, ugyanis mi is így tettünk – osztotta meg velünk.

Tóth Lajos elmondta: a helyzet akkor lesz kicsit kellemetlenebb, ha a mártózó úgy dönt, kijön a vízből. - Igazából a visszaúton kezdi érezni az ember a hideget, mintha ezernyi helyen apró tűvel szúrnák az egész testén – világított rá.

Az idén tizedik alkalommal megrendezett fürdőzésre Tóth Lajos három Sopronból, vagy környékéről érkező társát vitte magával. - Több ismerősöm is jelezte, hogy jövőre ők is csatlakoznának. A lehetőség adott mindenki számára, s örömmel fogadnánk, ha mi soproniak, s környékbeliek mind többen vennénk részt e nagyszerű programon akárcsak nézőként, vagy aktív résztvevőként – hangsúlyozta.

Felvételek forrása: Tóth Lajos

Legnépszerűbb cikkek