Soproni Egyetem: 800 elsőéves kezdi meg tanulmányait

A 210 éves erdészeti felsőoktatásról is megemlékeztek a Soproni Egyetem Központi tanévnyitó ünnepségén. Az eseményen az intézmény együttműködési megállapodást kötött a Testnevelési Egyetemmel. Az elsős hallgatók a fogadalomtétel után váltak egyetemi polgárrá.

A Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar aulájában tartotta az Egyetem Szenátusa és az Erdőmérnöki Kar Tanácsa tanévnyitó ünnepségét kedden. A megjelenteket Prof. Dr. Náhlik András köszöntötte. Az intézmény rektora kiemelte, hogy komoly kötelezettséget ró az oktatókra és a hallgatókra is a 210 éves múlt, de a jövő talán még fontosabb a versenyképes tudás megszerzése érdekében. - Több területen szeretnénk előrelépni, például a hagyományos képzési területeken is – mondta Prof. Dr. Náhlik András. - Szeretnénk biotechnológiai képzéseket indítani, illetve, ami a kutatásokat illeti fejlődni kívánunk ezen szakterület mellett a nanotechnológiában is – fűzte hozzá a rektor.  


fotó: Griechisch Tamás

A tanévnyitón Dr. Nagy István az agrártárca vezetője is jelen volt. A miniszter méltatta a 210 éves erdészeti felsőoktatást, valamint az erdész szakembereket, akik sokat tesznek a fenntartható világ megteremtéséért.


fotó: Griechisch Tamás

A hallgatókat a város nevében Sopron polgármestere köszöntötte. Dr. Fodor Tamás a hallgatókat arra biztatta, hogy a selmeci hagyományokat folytatva végezzék tanulmányaikat a patinás intézmény falai között. - Nem csak az egyetemnek, hanem Sopronnak is a polgárai lesznek – hangsúlyozta a polgármester. - Ez a polgárság nem csak arra a néhány évre szól, ameddig az egyetemen végzik a tanulmányaikat, hanem az egész életükben meghatározó szerepet fog játszani.


fotó: Griechisch Tamás

A rendezvényen elhangzott: a Soproni Egyetem együttműködési megállapodást kötött a Testnevelési Egyetemmel. Ezt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár jelentette be a tanévnyitón, melyen részt vett Dr. Molnár Ágnes és Barcza Attila országgyűlési képviselő is. - Sopron egy aktív város, amelynek vannak tradicionális sportágai – mondta Szabó Tünde. - A jövőben erősíteni kívánjuk itt a kosárlabdát, és külön öröm számunkra, hogy Sopronban a sportlétesítmények fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek – tette hozzá az államtitkár, aki kiemelte: a hallgatók tanulmányaira rendkívül pozitívan hat, ha még egy egyetemen is tudnak tapasztalatokat szerezni, ezért tartják példamutatónak ezt az együttműködést.  


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

A jelenlegi szerződést szakmai tartalommal fogják megtölteni a felek. A keretmegállapodás folyamatosan bővülni fog az évek során. - A Testnevelési Egyetem szorosabbra fűzi a kapcsolatát a Soproni Egyetemmel, amely rengeteg lehetőséggel kecsegtet – mondta el portálunknak Prof. Dr. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora. - Így például életre tudunk hívni egy sportmérnöki együttműködést, amely keretében a különböző intézmények hallgatói, egymással megosztva a nekik fontos tapasztalataikat, az eddigieknél fejlettebb sporteszközöket tudnak tervezni – részletezte a rektor.

A Soproni Egyetem négy karán több, mint 800 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait. Az ünnepségen hagyományosan emlékdiplomákat, elismeréseket is átadtak.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek