| 2022. augusztus. 15. | 2 perc olvasás

Soproni Egyetem: a magyar erdőgazdálkodás felelős és fenntartható

A magyar erdőkben jelentős faanyag tartalék található, amely a fenntarthatóság, a biodiverzitás és az ökológiai értékek veszélyeztetése nélkül hasznosítható. Erdőirtás hazánkban több mint egy évszázada nem lehetséges – fogalmaz állásfoglalásában a Zöld Talár-díjas és a GreenMetric nemzet­közi felsőoktatási rangsorban előkelő helyet elfoglaló Soproni Egyetem, amely az erdőkkel kapcsolatos kutatás és felsőoktatás hazai központja.

A magyar erdészképzés immár több évszázados hagyománya, az erdész szakma lényegével összekapcsolódó ökológiai, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság valamint a magyar erdészek világviszonylatban elismert magas szakmai színvonala olyan értékek, amelyeken a hazai erdőgazdálkodás alapszik, s amelyek elvileg és gyakorlatilag is összeférhetetlenek az erdőirtással.

Magyarországon egy évszázada nem történik erdőirtás, erre elvi lehetőség sincs, és a jelenleg hatályos jogszabályok sem teszik semmilyen formában lehetővé. Erdőirtás ugyanis az a folyamat, amikor az ember az erdők helyén mezőgazdasági területet, településeket vagy más mesterséges létesítményt hoz létre anélkül, hogy pótolná a fákat. Hazánkban a gazdálkodók alapvető kötelessége az erdő fenntartása, vagyis fakitermelés után az új erdő megújítása és gondozása.

fotó: Soproni Egyetem

A társadalmi és a szakmai gondolkodásban a trianoni sokk hozott fordulópontot, amikor az ország egyik pillanatról a másikra faanyag nélkül maradt. Azóta Magyarország erdészeti szakpolitikája a faanyagból történő önellátásra törekszik, amely kizár minden erdőirtást, hiszen az a fenntarthatóság és az ökoló­giai érdekeink ellen szólna. Az elmúlt száz évben Magyarország tudatos és kemény munkával megduplázta erdőterületét, amely ma többek között lehetővé teszi, hogy tűzifából önellátó legyen az ország. A tűzifa ellátás Magyarországon a körkörös és értékmegőrző gazdálkodás elvei szerint valósul meg, így igényeinket hazai forrásból elégítjük ki, nagy biztonsággal, a természeti értékek védelme mellett. Ez most sem változik.

A magyarországi erdőállomány jelentős tartalékokkal rendelkezik a tűzifa minőségű faanyagból. A magyar erdők fakészlete az ország zöld vagyona, amely mára elérte a 400 millió köbmétert, és évente természetes úton mintegy 13 millió köbméterrel növekszik. Mivel minden évben mintegy 8 millió köbméter kitermelése történik, ezért folyamatosan halmozódik az a tartalék, amelyet a magyar társadalom az erdők fenntarthatóságának veszélyeztetése nélkül hasznosíthat.

fotó: SopronMédia archívum /Griechisch Tamás

A Soproni Egyetemen kétszáz éve kutatjuk és oktatjuk az erdők fenntartható hasznosításának lehetőségeit. Részletes adatsorok és nagy biztonságú prognózisok állnak rendelkezésünkre, fi­gyelemmel a klímaváltozás okozta kihívásokra is. Ennek alapján kijelenthetem, hogy Magyarországot nem fenyegeti az erdőirtás veszélye, mert hazánk rendelkezik azzal az erdészeti és természetvédelmi tudással és tapasztalattal, valamint szakembergárdával, amely képes erdeink fenntartható kezelésére. Az erdészeti politika, az erdőgazdálkodók, a nemzeti parkok és a természetvédelmi szakemberek együttműködésben gondolkodnak és azonos értékrend alapján őrzik nemzeti kincsünket, az erdőt.” – mondta dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

Borítókép; SopronMédia archívum  

Legnépszerűbb cikkek