| 2019. július. 25. | 3 perc olvasás

Soproni Egyetem: közel 900 hallgatót vettek fel!

Július 24-én szerdán 20 órakor nyilvánosságra hozták a szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait. A Soproni Egyetem idén kecsegtető számokkal büszkélkedhet – 8 százalékkal növekedett a felvett hallgatók aránya a tavalyi évhez képest. Az eredmény köszönhető annak, hogy nőtt a képzések, valamint a tudományosan minősített oktatók száma is.

- Idén a Soproni Egyetemre felvett hallgatók száma megközelíti a 900-at – emelte ki Prof. Dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora. - Ki szeretném emelni a Benedek Elek Pedagógiai Karunkat, ahol 21 %-os növekedés regisztráltunk a tavalyi évhez képest, ami azért kirívó, mert a múlt esztendő is rendkívül jól sikerült a beiskolázott hallgatók számát tekintve. Ezen a karon a hagyományosan erős óvodapedagógus szak mellett jelentős fejlődést értünk el a tavaly indult gyógypedagógia szakon is. Mindez nagyban köszönhető annak, hogy a minőség egyre nő ezen a karon is. Ez nem csak a tudományosan minősített oktatók arányának növekedésében mutatkozik meg, hanem a képzési paletta szélesedésében is. Például, elindítottunk az új neveléstudományi mesterszakot is – fejtette ki.

Archív felvétel
Archív felvétel

A rektor ezután a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar felvételi eredményeit osztotta meg velünk. - Itt a tavalyi esztendőben meglehetősen gyengén sikerült a beiskolázás, köszönhetően annak, hogy a régiónkban megjelent egy hasonló képzéseket nyújtó budapesti egyetem – világított rá. - Azonban sikeresen fel tudtuk venni a versenyt és idén a tavalyinál mintegy 14 %-kal több hallgató jelentkezett erre a karunkra. Külön örvendetes, hogy idén 50 angol nyelvű képzésre beiskolázott hallgatóval is büszkélkedhet ez az oktatási egység – részletezte.

- A Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karunk esetében ki szeretném hangsúlyozni azt a növekedést, amely a műszaki területen beiskolázott hallgatók számát illeti – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Náhlik András. - Ez elsősorban a faipari mérnöki szakon mutatkozik meg, és azon belül is a duális képzés mutatkozik nagyon népszerűnek. Hagyományosan magasabb a jelentkezők száma, mint amennyi helyet tudunk kínálni az alkalmazott művészeti képzési területeken. Ezek közül is a tervező grafika érdemes kiemelésre, amely az egyik legerősebb kreatív ipari képzésünk – tudtuk meg tőle.

Az eredmények az Erdőmérnöki Kar esetében is kecsegtetők. - Intézményünk legrégibb karán évről-évre nagyjából hasonló létszámú hallgatót tudunk beiskolázni. Viszont előrelépés, hogy a felvételi pontszámok növekedtek, ami eredményezhet minőségi javulást, illetve csökkentheti a lemorzsolódást – emelte ki a rektor. - Ezen a karon is értük el szép eredményt, hiszen a nem olyan régen indított földmérő és földrendező mérnöki szak esetében tudtuk növelni a beiskolázási számokat – világított rá.

Prof. Dr. Náhlik András felhívta arra is a figyelmet: az egyetem minden most felvett elsőéves hallgatónak tud kollégiumot biztosítani – ráadásul a tanulók különböző minőségű és árfekvésű elhelyezések között választhatnak, amely megnyugtatást jelenthet a szülőiknek is.

A Soproni Egyetem nemsokára meghirdeti a pótfelvételi eljárást is. - Ide azokat a hallgatókat várjuk, akiknek nem sikerült most első lépésben felvételt nyerniük, de várjuk az olyan fiatalok jelentkezését is, akik időközben meggondolták magukat és mégis szeretnék folytatni tanulmányaikat – emelte ki a rektor.

A pótfelvételi keretében a leendő hallgatók csak egy intézmény egyetlen képzését jelölhetik meg. Az egyetemek és főiskolák csak olyan képzést hirdethetnek meg a pótfelvételin, amelyeket biztosan elindítanak szeptembertől, és amelyek költségtérítésesek. A pótfelvételi eljárás július 29-től augusztus 7-éig tart.

Borítókép: Archív felvétel

Legnépszerűbb cikkek