| 2018. április. 22. | 1 perc olvasás

Soproni Ének Irodalmi Est – Egy délután Sopron egykori költőinek műveivel

A GYIK Rendezvényház adott otthont a kulturális eseménynek, amely nagy múltra tekint vissza városunkban. A közönség prózákat, verseket hallhatott, többet megzenésített formában.

A Soproni Petőfi Színház színművészei tolmácsolásában városunk már elhunyt, és még élő és alkotó irodalmárjainak alkotásaitól volt hangos a GYIK Rendezvényház vasárnap.

A rendezvény apropóját az adta, hogy 2017-ben volt 55 éves a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiuma, vasárnap késői születésnapot ünnepelt a nagy múltra visszatekintő irodalmi szervezet. 

A program megnyitóján Orbán Júlia, a GYIK Rendezvényház igazgatója beszédében kiemelte: az intézmény e havi eseményeinek kiemelt rendezvénye volt a vasárnapi kulturális program, hiszen április a költészet hónapja a GYIK-ban. 


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Zentai László, a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiumának egykori tagja a rendezvénnyel kapcsolatban elmondta: a már nem működő kulturális szervezet a mai napig meghatározza városunk irodalmi életét, hiszen tagjai jelentős szerepet vállaltak Sopron kulturális életében.

A Soproni Ének Irodalmi Esten részt vett Sass László, a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke.


fotó: Griechisch Tamás

A Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiuma 1962-ben alakult, az alapítók - Vágási Imre, Cs. Németh András, Ízes Mihály – eredetileg a Jövendő Kollégiuma elnevezéssel alakítottak társaságot, amely az 5 éves évfordulón vette fel a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiuma nevet. A kulturális szervezet tagja volt többek között Büki Attila, Bugyi Sándor, Bősze Balázs, Schneider Lipót, Huszár László, Winkler András, Zentai László, Zsirai László. Többen közülük már nem élnek. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek